iyiköfüfilm

29
Nis
2014

Spermula (1976)

İstismar Filmleri kategorilerinde yayınlandı. Yorum Yok

spermula_posterFransız ressam ve film yönetmeni Charles Matton’un hem senaristliğini hem de yönetmenliğini yaptığı film, softcore bir fantastik sinema seyri sunuyor.

1930’lu yılların Amerikasında aşka dair her düşünceyi, sanatsal olguları tamamen reddeden ve cinsel özgürlüğü var oluşun temeli olarak gören bir tarikat varlığını sürdürmektedir. 1937 yılında tarikatın tüm müritleri ortadan kaybolur. Fakat yıllar sonra bir gazeteci tarafından Güney Amerika’nın ormanlarında izlerine rastlanır. Ortadan kaybolan tüm müritler gibi gazeteciden de bir daha haber alınamaz. Film böyle bir açıklayıcı anlatımla açılıyor. Spermula, bedensiz kadın varlıkların yaşadığı bir gezegendir. Başka bir gezegenin gölgesinde tüm ışığını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalınca gezegeni tahliye edip Dünya’yı ele geçirmeye karar verirler. Bunu yaparken de kadın görünümünde tüm erkekleri önce baştan çıkarıp insanoğlunun soyunu tüketmektir amaçları. Bunu da erkekleri spermulize ederek yapacaklardır yani tüm spermlerini kendilerinden alarak.

Film, artistik erotik sahneleri, gerçeküstü tavrı ve görüntüleriyle oldukça başarılı. Spermula gezegeninin Alman dışavurumcu film setlerini andıran modern atmosferi, kamera kullanımıyla film belki de bir klasik haline gelebilecekken gösterildiği dönemde Fransa’daki “X yasası” nın mağduru olmasıyla biraz arka planda kalmış.

Filmin orijinal Fransız versiyonu her ne kadar artistik bir erotizm sunsa da İngilizce versiyonu bolca sansüre uğrayıp bilim-kurgu komedi halini almış.

Spermula, senaristi ve yönetmeni Charles Matton’un kariyerinde de farklı bir yerde duruyor. Kariyeri boyunca bir tanesi 60’lı yıllarda, ikisi 70’lerde ve diğer ikisi de 90’lar da olmak üzere toplam 5 filme imza atan Matton’un en bilinen işi ise 1999 yapımı Rembrandt isimli filmi. Aslında heykeltraş ve ressam olarak daha verimli ve ünlü olan Matton’un , Spermula’dan bir önce çektiği 1972 yapımı L’italien des roses, yönetmenlik kariyerinde kendisine büyük bir başarı getirirken Spermula sonrası belki de filmin uğradığı sansür sebebiyle kariyerinin sonu oluyor. Matton dışında filmin başrollerinde yer alan Udo Kier’den de bahsetmeden geçmek olmaz. Filmde erkeğe dönüşen bir Spermulite’yi canlandıran Udo Kier kariyeri boyunca 200’den fazla filmde yer almış Alman bir oyuncu. Flesh For Frankenstein (1973), Blood for Dracula (1974), Suspira (1977), Shadow of the Vampire (2000), Epidemic (1987), Histoire d’O (1975) gibi hepsini burada sıralamamıza imkan olmayan ama çoğunuzun birçoğunu bildiği çok iyi işler ile beyazperde de yer almış bir oyuncu.

Asıl mesleği resamlık olan yönetmenin aynı zamanda sanat yönetmeni olarak filme yaptığı katkı neticesinde ortaya görsel anlamda da farklı ve başarılı bir iş ortaya çıkmış. Abartılı seksin olmadığı, dozunun ve kalitesinin iyi ayarlandığı Spermula, hakettiği başarıyı tam olarak yakalayamamış geri planda kalmış bir film.

Tolga Demirtaş (tolga@iyikotufilm.com)

spermula_1976

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Facebookta paylaş Twitterda paylaş Mail ile gönder



  1. Henüz yorum yapılmamış.

Yorumunuz:


İyiKötüFilm Hakkında
İyiKötüFilm Röportajlar
İyiKötüFilm Bağlantılar
Extreme Haribo Giallo For Dummies Immoral Tales Kahramanlar Sinemada Korkucu Once upon in a time in Western Öteki Sinema Sinematik Ters Ninja

İyiKötüFilm Feeds


İyiKötüFilm
yeni