Dizi dünyasını takip edenlerin bildiği üzere History Channel yakın zamanda Vikings isimli bir dizi yayınlamaya başladı. Bu duruma binaen Vikingler’le alakalı birkaç filme genel olarak bir göz atalım dedim.
The Vikings (1958)
Einar, İngiliz kıyılarını yağmalayan bir Viking kabilesi reisinin oğludur. Eric ise bir köledir. Bir kadın yüzünden karşı karşıya gelen bu iki adam aslında kardeş olduklarını bilmemektedirler.
Kirk Douglas ve Tony Curtis gibi döneminin en büyük iki yıldızını bir araya getiren film, dönemine göre oldukça görkemli bir yapım. Günümüz izleyicisini pek tatmin etmeyecek olsa da Vikinglere merakı olanların izlemesi icap eden bir film. Filmin bir sürprizi de anlatıcı olarak Orson Welles’in yer alması.
Viking Üçlemesi (1984 – 1988 – 1991)
İzlandalı yönetmen Hrafn Gunnlaugsson’un çekmiş olduğu Hrafninn Flýgur (Revenge of the Barbarians – 1984), I Skugga Hrafnsins (In the Shadow of the Raven – 1988) ve Hvíti Víkingurinn (The White Viking – 1991) genellikle Viking Üçlemesi (kimi kaynaklarda da Kuzgun Üçlemesi) olarak anılmakta. Hikâye olarak birbirlerinden bağımsız olsalar da Viking coğrafyasında geçtiği ve Vikingleri anlattığı için üçleme olarak kabul edilirler. (Tıpkı Sergio Leone’nin Dolar Üçlemesi gibi.)
Filmlerin konularına kısaca değinmek gerekirse: Revenge of the Barbarians’ta ailesi Vikingler’in yaptığı bir baskında katledilen bir çocuğun büyüdüğünde katillerden intikam alması anlatılır. In the Shadow of the Raven’da yıllar sonra ülkesine dönen genç bir adamın klanlar arası mücadeleye dâhil oluşu işlenir. The White Viking’in konusu ise özetle İskandinavya’nın kılıçla ve kanla Hıristiyanlaştırılmasıdır. Yönetmen yıllar sonra The White Viking’i yeniden kurgulamış, Embla isimli kadın karakteri ön plana çıkartarak 2007’de Embla adıyla yayınlanmıştır.
Yönetmen Hrafn Gunnlaugsson’un filmlerinde görkemli ve epik bir anlatıma şahit olmak mümkün değil. Ancak öykülerini son derece gerçekçi bir üslupla işlemekte. Bu sebeple kendisi Leone ve Kurosawa gibi yönetmenlerle kıyaslanmakta. Bulup bulabileceğiniz en gerçekçi Viking filmleri.
Erik the Viking (1989)
Genç Viking savaşçısı Erik, bir noktadan sonra Vikingliğini ve hayatı sorgulamaya başlar. Bu yüzden dağda yaşayan bilge kadına akıl danışır. Böylece dünyanın sonunun yaklaşmakta olduğunu haber veren Ragnarok çağının yaşanmakta olduğunu öğrenir. Bu gidişata dur demek için köyündeki diğer savaşçılarla birlikte tanrıların diyarı Asgard’ı ziyaret etmeye karar verir.
Ciddi bir film bekliyorsanız hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Zira Erik the Viking Monty Python ekibinin elinden çıkma bir komedi filmi. Başrolde Tim Robbins yer alıyor.
The 13th Warrior (1999)
Genç bir Arap diplomat, yaşadığı bir gönül macerası yüzünden Bağdat’tan sürülür ve Kuzey Avrupa’ya gönderilir. Yeni tanıdığı bu coğrafyada Vikingler’in arasına katılır ve yeni dostlarına, karanlık bir düşmanla mücadelede eşlik eder.
Vikingler’in arasındaki bir Arap ilk bakışta gayet saçma bir fikir gibi görünse de film olarak hiç fena değildi. Pek çok romanı sinemaya aktarılmış olan Michael Crichton’ın kitabından uyarlanan filmin yönetmeni Predator, Die Hard, The Hunt for Red October gibi kalburüstü filmlere imza atmış olan John McTiernan.
Pathfinder (2007)
Amerika’ya sefer düzenleyen Vikingler, arkalarında bir çocuk bırakırlar. Yerliler tarafından yetiştirilen çocuk büyüdüğünde, soydaşlarının bir akınıyla daha karşılaşır. Bağlılığı kanını taşıdığı savaşçılara mı yoksa kendisini büyüten insanlara karşı mı olacaktır?
1987 yapımı Ofelas’ın 20 yıl sonra yapılan cilalı Hollywood versiyonu. Elbette ki orijinalinden daha cafcaflı ancak daha kof bir film.
Outlander (2008)
Uzay gemisi dünyamıza çakılan Kainan isimli insan görünümlü varlık, kendini Vikingler’in arasında bulur. Kazadan tek kurtulan kendisi değildir. Vahşi bir avcı olan uzaylı yaratığı bir an önce durdurması gerekmektedir.
Kovboylar ve uzaylılardan (Cowboys & Aliens – 2011) daha tuhaf bir fikir varsa o da Vikingler ve uzaylılar olsa gerek.
Valhalla Rising (2009)
Bir Viking şefi tarafından dövüşlere sokulan bir köle, günün birinde kendisini tutsak edenleri öldürerek kaçmayı başarır. Bir gözü olmadığı için Tek Göz olarak anılan ve hiç konuşmayan bu adam yanına, öldürdüğü adamların ayak işlerini yapan küçük çocuğu da alarak yola koyulur. Yolda Haçlı Seferi’ne katılmak için Kudüs’e gitmekte olan bir grup Hıristiyan savaşçıyla karşılaşır. Savaşta kendilerine katılması için Tek Göz’ü de aralarına davet ederler.
Bol dövüşlü, kanlı, heyecanlı bir film bekleyenlere avcunu yalatan yapım görselliği ile göz dolduruyor. Hatta “Nuri Bilge Ceylan, Viking filmi çekse böyle olurdu.” da diyebiliriz. Yönetmen, 2011 yapımı Drive ile adını cümle âleme duyuran Nicolas Winding Refn.
Severed Ways: The Norse Discovery of America (2007)
İki Viking genci Amerika’ya ulaşırlar. Amaçsızca bu bilinmeyen topraklarda dolaşıp dururlar. Bu gezilerinde kendileri gibi bir şekilde oraya ulaşmayı başaran Hıristiyan keşişlerle karşılaşırlar.
Bu listede bahsi geçen en tuhaf film bu olsa gerek. Deneysel denebilecek film gayet amatörce çekilmiş. Elemanların manasızca kırda bayırda dolaşmalarına Popol Vuh, Morbid Angel, Dimmu Borgir, Burzum gibi grupların şarkıları eşlik ediyor. Vikingler’le ilgili izleyebileceğiniz en acayip yapım.
Tarkan – Viking Kanı (1971)
Hun İmparatoru Attila’nın kızı, Türkler’in kadim düşmanı Çinliler’le işbirliği yapan Vikingler’ce kaçırılır. Tarkan da Yonca Hatun’u kurtarmak üzere Viking diyarının yolunu tutar.
Türkiye’de ikamet eden her B film tutkununun en az bir kez izlemiş olduğu film. Kült desem abartmış mı olurum?
Cüneyt Uçman
- Etiketler: Burzum Die Hard Dimmu Borgir Erik the Viking Hrafninn Flýgur Hvíti Víkingurinn I Skugga Hrafnsins In the Shadow of the Raven John McTiernan Morbid Angel Outlander Pathfinder Popol Vuh Predator Revenge of the Barbarians Severed Ways: The Norse Discovery of America Tarkan Viking Kanı The 13th Warrior The Hunt for Red October The Vikings The White Viking Tim Robbins Tony Curtis Valhalla Rising Viking Filmleri Viking İstilası Viking Movies Vikings
Yorumunuz: