Kurtadam, genel anlamıyla, bir insanın kurda ya da kurt benzeri bir canlıya dönüşmüş halidir. Bu dönüşüm, bazen bilinçli olarak isteyerek gerçekleşirken bazen de istemeden, lanet ya da hastalık gibi sebeplerden dolayı gerçekleşir. Bu tema, sinema dünyasında da oldukça ilgi görmüş ve bu konuyu içeren birçok film çekilmiştir.
Kurtadamın ingilizce karşılığı “werewolf”tur. Bu isim, Kadim İngilizce’de yetişkin erkek anlamındaki “Wer” ve kurt manasındaki “Wulf” kelimelerinden türemiştir. Kurtadamlık ise birçok eski kaynakta “lycanthropy” olarak anılmaktadır. Bu da Antik Yunan’da doğmuş bir terimdir. Kurt manasındaki “lukos” ve insan manasındaki “anthropos” kelimelerinden doğmuştur.
Kurtadam filmlerinin genel motiflerini şu şekilde sıralayabiliriz; Karakterimiz tam olarak ne olduğunu anlayamadığımız bir hayvan ya da kurt tarafından ısırılır. Ardından yavaş yavaş fiziksel bir dönüşüm içine girer. Dolunay olduğunda ise şekil değiştirerek kurtadama dönüşür. Bu dönüşüm, genellikle karakterin istemi dışında gerçekleşir. Finalde ise gümüş kullanılarak (genellikle gümüş kurşun) kurtadamımız öldürülür.
Tarih boyunca birçok mitolojik öyküye ve şehir efsanelerine konu olan kurtadamlık, sinemanın doğumu ile beraber kendini beyaz perdede göztermekte de geç kalmadı. Kısa zamanda da önemli bir korku figürü haline geldi.
IMDB’de werewolf keyword kullanarak yapılan aramada toplamda kayıtlı 263 adet uzun metraj sinema filminin olduğunu görüyoruz. Tabii bunların çoğunda kurtadamın çok küçük bir rolü var ya da yan karakter. Ama bunu yine de kurtadamın beyazperdedeki popülerliğinin bir göstergesi olarak algılayabiliriz.
Kurtadamın ilk kez filmde yer alması 1913 yılında bir kısa film ile gerçekleşiyor. (The Werewolf, 1913, Henry Macrea). Fakat gerçek manada kurtadamın tanınmasını sağlayan film ise 1941 yılında çekilen The Wolf Man.
Şimdi, çekilen bu filmlerin arasında öne çıkan 5 kurtadam filmini sıralayalım;
5-The Howling (Yönetmen: Joe Dante,1981): 80’lerdeki korku filmlerinin öğelerini bünyesinde bulunduran film, başarılı görsel efektleriyle de ilgi çekiyor. Bir TV haber spikeri, bir seri katilin elinden kurtulur ve sonrasında kendini kurtadamlarının arasında bulur. Bu filmin başarısının ardından devam filmleri de çekilen seri daha sonra bir üçlemeye dönüştü.
4-Wolf (Yönetmen:Mike Nichols, 1994):Özellikle Jack Nicholson’ın üstün performansı ile öne çıkan bir film. Mike Nichols’ın da zarif dokunuşlarıyla ortaya önemli bir kurtadam filmi çıkıyor.
3-Underworld (Yönetmen: Len Wiseman, 2003): Kurtadam mitine katkıda bulunan, kendine has atmosferi ve sitilistik yapısı ile başarılı olmuş bir film. Bu başarısı, filmin seriye dönüşmesine ve takipçilerinin ardı arda gelmesine sebep oldu. Özellikle vampirler ve kurtadamlar arasındaki sınıf çatışması ve bu çatışmanın ortasında filizlenen bir aşk hikayesi, filme özgün bir hava katıyor.
2-The Wolf Man (Yönetmen: George Waggner, 1941): Gerçek manada ilk kurtadam filmi. Bir açıdan günümüzdeki kurtadam filmlerinin genel şemasını çizen film diyebiliriz.
1-An American Werewolf in London (Yönetmen: John Landis, 1981): John Landis’in doğasında olan mizahın, karanlık bir kurtadam filminde çok ilgi çekici bir hal aldığına tanık oluyoruz.
Ali Deniz BULUN
Yorumunuz: