iyiköfüfilm

3
Şub
2012

Poliziotteschi Filmleri

Kavram-Kuram-Fenomen kategorilerinde yayınlandı. 2 Yorum Var

Poliziotteschi, İtalyan suç ve aksiyon sinemasının bir alt türü olarak 1960’ların sonunda ve 1980’lerin başında en popüler dönemlerini yaşadı. “Poliziotteschi” terimi, “Polizia” polis kelimesinden türemiştir. Genellikle de Italian-Crime ve Euro-Crime filmler olarak adlandırılır. “Poliziottesco” kelimesi, özellikle 1970’lerde suç ve polis aksiyonlarını temsil eder ve bu filmlerin çoğunlukla işlediği konular arabalı ve motosikletli soygunlardır. Bunun yanı sıra kötü ya da iyi polis hikayeleri, mafya savaşları, Napoli, Milano, Torino ve Roma gibi büyük şehirlerdeki siyasi yolsuzlukları işler.

1960’lı yılların ortalarında İtalyan sinemasında spaghetti western türü popülaritesinin en üst seviyesine ulaşmıştı. Ancak 70’li yılların başından itibaren giallo filmlerle birlikte polizotteschi filmler de ilgiyi üstlerine çekmeye başladı.

Aktör Thomas Milian, “Spaghetti Westernler ve Polizio filmler gerçekte aynıydı, aralarındaki tek fark birinde insanların atlara diğerinde ise arabalara biniyor olması” diyerek spaghetti westernler ve polizio filmler arasındaki benzerliklere dikkat çekiyordu.

Türün kökleri 70’li yıllardaki suç filmlerine dayanır ve o filmler de şunlardır: Giuliano Montaldo’nun Grand Slam (1970), Mino Guerrini’nin Gangster’70 (1968), Carlo Lizzani’nin Bandits in Milan (1968) ve Un Detective (1969) filmleri. Yönetmen Damiano Damiani ise spaghetti western türünde olduğu gibi polizio filmlerine de farklı olarak politik temalar katmıştır. Bu filmler ise A Blullet For The General (1967), Il Giorno Della Civetta (1968) ve Confessions of a Police Captain (1971) dir.

İtalyan polizio filmleri Amerikan gangster filmlerinden oldukça fazla etkilenmiştir. Fakat o filmlere nazaran daha kanlı, sert ve vahşidir. Bu filmlerin başında da Don Siegel’in yönetmenliğini yaptığı ve başrollerinde Clint Eastwood’un oynadığı Dirty Harry (1971) filmi gelmektedir. Yine polizio filmlerini etkileyen bir diğer Amerikan gangster filmi de The Godfather (1972) filmidir. William Friedkin’in The French Connection (1973) ve Sidney Lumet’in Serpico (1973) filmi de türü etkileyen diğer filmlerdir.

Amerikan gangster filmleri ve Polizo filmleri arasındaki temel farklardan biri mafyaya olan bakış açısıdır. The Godfather gibi Hollywood filmlerinde genellikle onurlu ve şık bir mafya anlatılırken İtalya’da Fernando Di Leo, Stelvio Massi, Enzo G. Castellari, Antonio Margheriti ve diğer yönetmenler polisin, hükümetin mafya liderleriyle olan ilişkilerini, mafya liderlerinin İtalya’daki terör, suikast ve bombalama eylemlerine odaklanmışlardır. İtalyan Polizo filmlerinde polis karakteri ise dokunulmaz değildir, ahlaksız, şiddet eğilimli olarak tasvir edilmişlerdir.

Tolga Demirtaş (tolga@iyikotufilm.com)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Facebookta paylaş Twitterda paylaş Mail ile gönder



  • Ozan
    24 Mar 2012 09:50

    Severim ben bu tarz filmleri,güzel anlatmışsınız teşekkürler.

  • filmhemenizle
    16 Kas 2014 05:41

    Aranan kan bulundu. Gerçekten guruluk gördüm ama böylesini görmedim. Tam aradığım türde, aradığım döneme ait filmler bunlar. Hiç birinide izlemedim. Bana bir hazine verdin yazar dostum eline sağlık :).

  • Yorumunuz:


    İyiKötüFilm Hakkında
    İyiKötüFilm Röportajlar
    İyiKötüFilm Bağlantılar
    Extreme Haribo Giallo For Dummies Immoral Tales Kahramanlar Sinemada Korkucu Once upon in a time in Western Öteki Sinema Sinematik Ters Ninja

    İyiKötüFilm Feeds


    İyiKötüFilm
    yeni