iyiköfüfilm

15
Ağu
2010

Ozploitation

Kavram-Kuram-Fenomen kategorilerinde yayınlandı. 1 Yorum Var

Ozploitation, Avustralya yapımı istismar filmlerine ait bir tanımlama. 70ler ve 80ler boyunca istismar türünün farklı alt türlerine ait filmlerle Avustralya’da ve tüm dünyada kendini göstermiştir. Bu alt türler; Sexploitation (Alvin Purple, Pacific Banana), Biker filmleri (Stone), Korku filmleri (Patrick, Long Weekend) ve hatta Kung Fu filmleri (The Man from Hong Kong). Avustralya izleyicisi için bu dönemin en popüler filmleri, Razorback, BMX Bandits ve hem Avustralyalılar hem de diğer ülke izleyicileri için Mad Max filmleridir.

Ozploitation filmleri, 1971 yılında Avustralya’da R Rating isimli sansür ve sınıflandırma sisteminin ortaya çıkmasının ardından yapılmaya başlanmıştır. Bu yıllar aynı zamanda Australian New Wave hareketinin de başlangıç zamanına denk gelir. Ozploitation, New Wave hareketi içinde küçük bir dalga olarak da kabul görmektedir. 80lerin sonuna doğru etkisini kaybeden Australian New Wave hareketi ile birlikte, Avustralya sinemasının yeni bir dönemi başlar: Post New Wave.

2008 yılında yönetmen Mark Hartley, Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation! isimli belgeselde yıllardır üzerinde çalıştığı Avustralya New Wave dönemi üzerine farklı ülkelerden aktör, yapımcı, senarist ve yönetmenlerle yaptığı röportajlara da yer verir. Bu isimler içinde Brian Trenchard-Smith, Jamie Lee Curtis, Dennis Hopper, George Lazenby, George Miller, Barry Humphries, Stacy Keach, John Seale ve büyük bir Ozploitation fanı olan Quentin Tarantino vardır. Ozploitation teriminin orijini ise bu belgeselde Tarantino tarafından ortaya atılır: Aussiesploitation. Daha sonra yönetmen Mark Hartley bunu kısaltır ve kelime şimdiki halini alır: Ozploitation.

60lı yıllar Avustralya film endüstrisinin kısır bir dönemi iken, 70li yıllar ile birlikte endüstri altın çağını yaşamaya başlar. Tabii ki bu patlamada bazı faktörlerin etkisi büyüktür. Bu faktörlerin en önemlisi hükümet tarafından yapılan vergi kesintileridir. Düşük bütçeyle yapılan filmlerde yapılan kesinti daha düşük olacağı için yapımcılar düşük bütçeli filmlere yönelirler ve Ozploitation filmlerinin patlaması kaçınılmaz olur. Bir diğer faktör de R Rating sansür ve sınıflandırma sistemidir. Bu sınıflandırma 18 yaş üstü sınıfı kapsamaktadır ve bu kategorideki izleyiciye yönelik filmler üretilmeye başlanır.

Günümüzde ise ozploitation filmleri tekrar uyanışa geçmiştir. Undead (2003),  Wolf Creek (2005), Rogue (2007), Daybreakers (2008), Storm Warning (2008) ve Long Weekend (2008) ozploitation türünün günümüz örneklerindendir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Facebookta paylaş Twitterda paylaş Mail ile gönder



  • fatih öztürk
    18 Ağu 2010 16:24

    öncelikle mükemmel bir site ellerinize birikiminize sağlık hayran kaldım.
    Ozploitation filmler adı altında biraz örnek veririseniz(film adları) filmleri edinmek anlamında çok yararlı olacakatır.takipçinizim

    Saygılarımla

  • Yorumunuz:


    İyiKötüFilm Hakkında
    İyiKötüFilm Röportajlar
    İyiKötüFilm Bağlantılar
    Extreme Haribo Giallo For Dummies Immoral Tales Kahramanlar Sinemada Korkucu Once upon in a time in Western Öteki Sinema Sinematik Ters Ninja

    İyiKötüFilm Feeds


    İyiKötüFilm
    yeni