One Million Years B.C., Hammer Film Productions tarafından yapılmış macera dolu fantastik bir İngiliz filmi. Başrolünde dönemin kadın yıldızı Raquel Welch’in oynadığı film, 1940 Hollywood yapımı One Million B.C.’nin “remake”i. 1940 yapımı filme ait birçok sahneyi aynen tekrarlayan filmin afişlerindeki tanıtımında izleyicilerin insanlığın başlangıcına bir zaman ve mekan yolculuğu yapacağı belirtiliyor.
Filmi izlerken bazı tarihsel hataları göz ardı etmek gerekiyor. Dinozorlar ve insanların filmin geçtiği dönemde bir arada yaşayamayacağı gibi. Dinozorların yaklaşık 65 milyon yıl önce neslinin tükendiğini, homo sapiens’in yani modern insanın da kabaca 200 bin yıl önce var olduğunu düşünürsek bu büyük hatayı görmezden gelmekten başka seçenek yok.
Yönetmenliğini Don Chaffey’in yaptığı film, görsel efektlere imzasını atan Ray Harryhausen’in de en başarılı filmlerinden. Harryhausen’in yarattığı dinozorlar görülmeye değer ve belki de yapılmış en başarılı dinozor filmlerinden birisi One Million Years B.C. Filmin akıllara yer etmesinde en etkili olan isim ise kuşkusuz güzelliğiyle büyüleyen Raquel Welch.
Filmin konusuna gelirsek, bir milyon yıl önce taş devrinde insanlar ve dinozorlar arasındaki mücadele anlatılıyor. Mağara adamı Tumak (John Richardson) üyesi olduğu kabilenin (Rock kabilesi) lideri babası Akhoba (Robert Brown) ile yaptığı bir kavga sonucu kabileden uzaklaştırılır. Tek başına üstesinden geldiği tehlikelerin ardından uzak bir sahilde yaşayan Shell kabilesine sığınır. Shell kabilesi diğer vahşi Rock kabilesine göre daha gelişmiş, daha medenidir.Mağaralarında duvar resimleri, müzik, deniz kabuklarından yaptıkları takılar ve kullandıkları bir dil vardır. Bütün bunlar Tumak’ın daha önce karşılaşmadığı şeylerdir. Kabilenin güzel kadın üyesi Loana (Raquel Welch) ile dinozorlara ve diğer kabilelere karşı büyük bir mücadele vermeye başlarlar.
Film izleyiciye gerçekçi bir atmosfer sağlaması için, arazi koşulları ve bitki örtüsünün uygunluğu sebebiyle Kanarya Adaları’nda çekilmiş. Yine gerçekçi bir etki yaratmak için filmde Yeşil İguana ve Tarantula canlı olarak kullanılmış. Bir röportajında da filmin görsel efktlerini yapan Ray Harryhausen de bunu doğrulayarak, kendi fikri olduğunu belirtmiş.
Filmle ilgili diğer bir ayrıntı ise 1940 yapımı One Mllion B.C. filminde Akhoba rolünü oynayan Lon Chaney Jr. ile bu filmde aynı rolü canlandıran Robert Brown’ın birebir aynı makyaja sahip olmaları. Ayrıca Raquel Welch’in filmin posterindeki pozu belki de filmin bile önüne geçerek oldukça popüler bir hal almış. Filmle alakası olmayan birisi bile bu postere ve bu poza muhakkak bir yerlerde denk gelmiştir. Bu poster en çok satan film posterleri arasındaki yerini güzel oyuncu Raquel Welch sayesinde almıştır.
Hammer Film Productions bu filmin popülaritesinden sonra cave girl (mağara kızı) temalı şu filmlere de imza atmıştır: Slave Girls (1968), When Dinosaurs Ruled the Earth (1970) ve Creatures the World Forgot (1971).
Tolga DEMİRTAŞ (tolga@iyikotufilm.com)
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)
film süper herkese tavsiye ederim özellikle tüm kadınların makyajlı yüzlere ve sütün gibi vücutlara sahip olması filmi çok gerçek dışı ama komik kılıyor filmde anakronizmin alası yapılıyor fantastik film sevenler için birebir yalnız filmi izleyince aklıma cem yılmazın gora filmi geldi cem yılmaz bu filmi muhakkak izlemiş olmalı diyor insan
Ben bu filmi çocukken izlemiş ve korkmuştum biliyor musunuz? Çünkü o dönemde “Süper Korku” çizgi romanında buna benzeyen bir öykü vardı. Filmi izlerken tüylerim diken diken olmuştu.
Yorumunuz: