Manyaklar diyarı Hong Kong’dan kopup gelen bir film olan Meng Gui Chu Long uluslararası sularda Possessed ismiyle biliniyor. Filmin yapımcısı Johnny Mak, Johnny Mak Productions ismindeki şirketini kurup tam bizlik filmlere imzasını atmış bir birey. Bu filmler arasında Chow Yun-Fat’li Spiritual Bride, Sex and Zen, To Be Number One gibi filmler yer alıyor. Kardeşi Michael Mak’in yönettiği filmlerin çoğunun yapımcılığını yapmış olan Johnny Mak neredeyse 15 yıldır sinema endüstrisinden elini çekmiş durumda olmasına rağmen imzasını taşıyan filmlerin çoğu kendisini tekrar tekrar izletecek türden. Possessed ve devam filmi ise bu filmlerin en başında geliyor.
Açıkçası filmin gayet dağınık bir konusu var. Veya ben anlamakta güçlük çektim, tam bilemiyorum. Birbirinin ortağı olan iki polis bir gece eğlenceden dönerken belalarını ararlar ve ziyadesiyle bulurlar. Polislerden birini neredeyse ezecek olan bir arabanın peşine düşerler fakat geldikleri ıssız yerde arabayı bulamazlar. Arabanın yerine mekandaki evde karısını öldürmek üzere olan bir adamı öldürürler. Zaten bundan sonra da fantastik olaylar başlar. Anlaşılan hayaletler yine bir şeylere çok sinirlenmiştir. Film bir tesadüfler silsilesi halinde ilerlediği için konuya pek konsantre olmayıp ekranda dönen çılgınlığa kanalize olursanız alacağınız zevk artar diye tahmin ediyorum.
Film bir çok filme -yerseniz- saygı duruşunda bulunuyor. Diğer Hong Kong korku filmlerindeki Shaw Brothers tarafından piyasaya sürülen filmlerin taklidinden ziyade Amerikan sinemasındaki sayısız filme göndermeler yapıyor. Bu filmlerin başında ise Poltergeist ve The Entity geliyor. Poltergeist’taki surat soyma sahnesinin benzeri bu filmde de kullanılmış. Fakat yazarı Spielberg olduğundan olsa gerek PG13 yaş sınırı ile izleyiciyle buluşan Poltergeist’in aksine Possessed, daha o yıllarda ortaya çıkmamış olan CATIII kategorisi sularında yüzüyor . İşte burada devreye bir sene öncesinde The Entity’de kullanılmış olan görünmeyen bir varlığın tecavüzüne uğrama konsepti devreye giriyor. Fakat buradaki tecavüz sahnelerini görsel efekt bazında The Entity’dekinden daha vahşi ve daha başarılı buldum. Entity’deki Barbara Hershey’nin ilk tokat yediği sahne her zaman beni ürpertmiş olsa da Possessed’da daha yoğun, daha ağır ve daha uzun bir tecavüz sahnesi var. Fakat görünmeyen bir hayaletin sperminin görünmesi beni biraz şaşırttı. Aynı zamanda filmde Poltergeist’ın aksine çıplaklık da var fakat bu açıdan The Entity’nin altında kalmış.
Filmin oyuncuları arasında en bilineni muhtemelen Shaolin Soccer filmindeki Demir Kafa rolüyle hatırlayacağınız Yut Fei Wong’dur. Kendisi bu filmde kör rahip\falcı Master Chen’i oynuyor. Başroldeki Hsiao’yu sadece on filmde oynamış olan Gary Siu, Hsiao’nun ortağı polis Kung Hsiao-Ming’i ise hala filmlerde oynamakta olan Siu-Ming Lau canlandırıyor. Yine hala Hong Kong filmlerinde boy gösteren Irene Wan ise Hsiao’nun kız kardeşi rolünde karşımıza çıkıyor. Filmin IMDB sayfasında sadece bu dört oyuncunun ismi olduğundan ve kanton çincesi bilmediğimden dolayı diğer oyuncular hakkında fikir sahibi değilim. Özellikle Master Chen’in ustası yaşlı teyze çok tanıdık gelmişti, nereden hatırladığımı bulma isteği kursağımda kaldı.
Possessed, 1983 yılında Hong Kong’dan çıkan Seeding of a Ghost, Boxer’s Omen, Devil Fetus ve Red Panther gibi filmlerin yanında daha az mide bulandırıcı ve gerçekliğe daha bağlı kalıyor. Tabii burada diğer filmlerden bazılarının Shaw Brothers gibi büyük bir stüdyodan çıktığı veya daha yüksek bütçelerle çekildiğini de göz önünde bulundurmak lazım. Yine de Possessed bu tarz filmlerden hoşlananlar için gayet güzel bir seçim. Eğer bu tarz filmleri merak ediyorsanız da giriş yapmanız için iyi bir fırsat. Filmin ikincisi ise tam bir manyaklık, burada bahsedip harcamak istemedim, o da başka bir yazının konusu olsun.
Yazan: Mert Kutay (mert@iyikotufilm.com)
- Etiketler: Adultery Bag Over Head Bare Breasts Bare Chested Male Bathroom Mirror Beating Bell Black Panties Blood Blood Spatter Boyfriend Girlfriend Relationship Breaking A Mirror Broken Down Car Brother Sister Relationship Buddha Burnt Face Car Set On Fire Ceiling Fan Chain Smoking Chase Chicken Cigarette Smoking Climbing Through A Window Closet Cobra Corpse David Lai Death Of Husband Drunkenness Face Ripped Off Falling From Height Female Rear Nudity Flashback Foot Chase Forest Friendship Gary Siu Ghost Gore Greed Green Slime Hanged Man Hanged Woman Held At Gunpoint Hospital Husband Wife Relationship Impalement Incense Insanity Investigation Irene Wan John Au Jumping Off A Roof Jumping On Someone Jumping Through A Window Knife Loss Of Loved One Meng gui chu long Mental Illness Monk Murder Needle Neighbor Nerd Nightmare Nurse Pac Man Pants Pulled Down Photograph Photographer Pickpocket Pillow Feathers Pillow Fight Pistol Police Detective Police Station Possessed Possession Praying Premarital Sex Propane Gas Punched In The Face Rain Rape! Red Dress Red Underwear Restaurant Revelation Revenge Reverse Footage Saké Scared By Someone's Hand On One's Shoulder Sex Shot In The Chest Shot To Death Shower Siu-Ming Lau Stabbed In The Chest Stabbed To Death Stalking Strangulation Suicide Surprise Ending Teen Threatened With Knife Topless Female Nudity Trap Trick Umbrella Underwear Urination Video Camera Video Game Vomit
guzel bir filmmis inceleyecegim
Yorumunuz: