La mala ordina veya Manhunt (İnsan Avı), İtalyan cinayet filmi uzmanı Fernando Di Leo tarafından yazılan ve yönetilen 1972 yapımı bir polisiye filmidir. Film; Milano calibro 9 isimli 1972 yapımlı filmle başlayan ve 1973 yapımı II Boss (The Boss) isimli filmle sonlanan Di Leo’nun Milieu Üçlemesinin ikinci filmidir ve The Italian Connection, Hired to Kill ve Black Kingpin gibi farklı isimlerle piyasaya sürülmüştür. Ufak çapta bir kadın tüccarı olan Luca Canali (Mario Adorf), eroin teslimatının yapılmaması üzerine New York mafyası tarafından gönderilen iki ganster tarafından (Henry Silva ve Woody Strode) izlenmektedir. Ancak; Milan sokaklarında ölümcül bir kedi fare oyunu devam ederken, Luca’nın göründüğü kadar yumuşak bir tip olmadığı ortaya çıkar.
Fernando Di Leo, Polisiye türüyle özdeşleşmiş bir isimdir. Venice Festivali direktörü Marco Muller 2006 yılında, belgesellere veya dönemin büyük bütçeli filmlere nispeten, Di Leo’nun ganster filmlerinin dönemin İtalya’sını çok daha iyi anlattığını söylemiştir. “Siyasi ve finansal güç merkezlerinde, yolsuzluk ve Mafya sızıntılarına tepki olarak aşırı sağcı ve solcu görüşlerin yer aldığı 1970’lerin İtalyasını gerçekten anlamak istiyorsanız, Die Leo filmlerine bakınız.”
Di Leo’nun, önemli aktörlerle pekiştirilen muhteşem yönetmenliği ve görsel yeteneği, eğlenceli yapımlar sağlamaktadır. Playboyu canlandıran Henry Silva ve bir profesyonel olan Woody Stone göz korkutucu iki kiralık katil rolünde muhteşem bir efor sarfediyor. Ancak filmin asıl yıldızı, ilk sahnesinde kendisine sorun yaratan birini tokatlayarak filme başarılı bir giriş yapan Luca Canalli adındaki kadın tüccarını canlandıran Mario Adorf’tur. Canalli, kiralık katiller kadar cüsseli değildir; ancak ufak tefek olmasına rağmen oldukça güçlüdür ve bu özelliği filmde gerektiğinde bir avantaj dönüşmektedir. Ayrıca; filmin daha sonraki sahnelerinde, olayların daha da içinden çıkılmaz bir hal almasına neden olan duyarlı yanını ve karısına ile küçük kızına olan bağlılığına da tanık olmaktayız.
Filmdeki, yüklü bir kamyonun yer aldığı şehir içerisindeki müthiş kovalama sahnesi, araba mezarlığındaki klasik silahlı çatışma sahnesiyle doruğa çıkıyor. Canali kiralık katilleri hezimete uğratınca, burası aynı zamanda kiralık katillerimizin de mezarlığı oluyor. Filmde, aksiyon sahneleri boyunca gerilim giderek artıyor. Aynı zamanda Quentin Tarantino’nun da özellikle Vincent Vega ve Jules Winnfield karakterlerini yaratırken bu filmden esinlendiğine de tanık olmaktayız (Di Leo’nun diğer filmlerinde olduğu gibi). Dio Leo bu film türünün ustası olduğunu film boyunca göstermektedir.
Tolga Demirtaş (tolga@iyikotufilm.com)

Maço yönetmen Fenando Di Leo. Luca Canali’nin kedi sevgisi ise göz yaşartıcı. 🙂
Favori filmlerimden biri hakkinda Turkce bir kaynak gordugum icin mutluyum. Di Leo`nun bu uclemesinin ismi Milyar Uclemesi`dir. Bu seriden IL BOSS yazim icin,
http://sinematik-mafia.blogspot.com/2008/04/nico-lanzetta-il-boss-1973.html
Yorumunuz: