iyiköfüfilm

25
Ağu
2009

King Kong Filmleri

Kavram-Kuram-Fenomen kategorilerinde yayınlandı. 1 Yorum Var

Korku filmlerinin odak noktasını oluşturan figürler hep yarı yarıyadır. Yarı hayvan yarı insan, yarı ceset yarı canlı, yarı canavar yarı tanrı gibi. Bu yaratıklar mantık dışı ve düşsel ürünlerdir. Korku unsuru yaratan ana tema ise yaratığın ne olduğunun kimse tarafından bilinmemesidir. Amaç, yaratığın kahraman tarafından yok edilmesine kadar geçen süre içinde seyircinin heyecanlanmasını sağlamaktatır. Canavarlar evrenseldir. Bunlar dünyanın her ülkesinde insanlar tarafından ilgiyle karşılanmaktadır. Olaylar mantıksal olabileceği gibi mantık dışıda olabilmektedir ki bir korku filmi izleyicisi için bunun çokta önemi yoktur.

King Kong sinema tarihinin en ünlü canavarlarının başında gelmektedir. Giovanni Scognamillo’nun da dedigi gibi: “Güzel ve çirkin, ya da bir güzelin gönlünü çalan bir canavarın aşk öyküsü” bu filmin çıkış noktasıdır.

İlk King Kong filmi 1933 yapımı “King Kong” tur. Filmde bir film ekibinin ıssız bir adaya film çekmek için gitmesi ile gelişen olaylar anlatılmaktadır. Film ekibinden genç bir kadın adadaki yerliler tarafından kaçırılır ve adada yaşayan dev gorile kurban edilmek istenir. Fakat beklenmedik bir şey olur ve dev gorilimiz genç kadına aşık olur. Daha sonra genç kadın film ekibi tarafından kurtarılır ve dev goril zincirlenerek tutsak alınır. Dev gorili New York’a getiren film ekibi gorili burada insanlara sergiler.Sergilendiği alanda aşık olduğu genç kadının başka bir erkek tarafından rahatsız edildiğini gören gorilimiz zincirlerinden kurtulur. Genç kadını da yanına alarak kendi adasında yaşadığı dağları en çok andıran mekan olan bir gökdelenin tepesine çıkar. Askeri ucakların açtığı ateşten zarar görmesin diye genç kadını korur ve daha sonra askeri uçakların açtığı ateş sonucu ölür. Genç kadına olan aşkı gorilin hayatına malolmuştur.

Devam Filmleri, Taklitler ve Türevleri

King Kong’un yarattığı sinemasal etkiden sonra filmin tekrarları, taklitleri değişik türevlerinin de ortaya çıkması kaçınılmaz oluyordu. Kulaktan kulağa yayılıp sonunda anlamı bozulan bir cümle gibi King Kong filminin de farklı olarak anlatıldığı ve işlendiği bir çok film yapılmıştır. Yapılan bu filmler kimi kesimler tarafından beğenilse de (benim gibi çok küçük bir azınlık) kimi kesimler tarafından ise alay konusu olmuşlardır.

konga

1933 yapımı ilk King Kong filminin devamı hiç vakit kaybedilmeden aynı yıl The Son of King Kong adıyla çekilmiştir. Film ilk film kadar ilgi görmemiş ve ilk filmden farklı olarak komedi unsurları ile ön plana çıkmıştır. Takip eden devam filminin konusu ise ilk filmdeki ekip dev gorili buldukları adaya tekrar geri dönerler ve bu sefer dev gorilin yavrusu ile karşılaşırlar. Bir diğer film ise 1949 yapımı yönetmenliğini Ernest B. Schoedsack’ın yaptığı Mighty Joe Young‘dır. Filmde dev gorilin boyutları diğer filmlerdekilerin aksine daha makul ölçülerdedir. Hatta bu filmin King Kong filmleri içerisinde “canavar” olmayan olarak nitelendirildiğini söylemeliyim. Kaiju filmleri ile popüler olan Japon sinemasına baktığımızda ise King Kong filminin orada da çeşitli formlarda varolduğunu söylemek yanlış olmaz. Bunlardan birisi 1938 yapımı kayıp film statüsündeki Kingu Kongu‘dur. Yine Japonlar 1962 yılında ünlü canavarları Godzilla’nın karşısına Amerikayı temsilen King Kong’u çıkarmışlar ve Kingu Konga tai Gojira (King Kong vs. Godzilla) adında bir film çekmişler. Bununla da kalmamışlar ve 1967 yılında yönetmenliğimi Ishiro Honda’nın yaptığı Kingu Kongu no gyakushû (King Kong Escapes) adlı filmi çekmişlerdir. Fakat King Kong filmleri içinde belkide en kötüsü ve “trash” olarak nitelendirebileceğimiz bir başka film ise 1969 yapımı yönetmenliğini David L. Hewitt’in yaptığı The Mighty Gorga filmidir. Yönetmenin diğer popüler kötü filmleri gibi (The Wizard of Mars (1965), Dr. Terror’s of Gallery of Horrors (1967))The Mighty Gorga’da meraklıları tarafından el üstünde tutulmaktadır. Filmin konusuna kısaca değinecek olursak özünde diğer filmlerle benzerlik gösterdiğini söyleyebilirim. Bir sirk patronu olan Anthony Eisley büyük bir gorilin varlığından haberdar olur ve onu bulmak için Hindistan’ın yağmur ormanlarında bu dev gorili aramaya koyulur. Fakat şunu belirtmem gerekir ki Gorga’yı gördüğünüzde kendinizi gülmekten alamayacaksınız.

İngiltere yapımı Konga (John Lemont, (1961)) filmi ise Türk sinema severler için ilginç bir özellik taşımaktadır. Film 1961 yapımı olmasına karşın  ülkemizde 1976 yılında sinemalarda gösterilmiştir. Bunu sebebi ise o dönemlerde King Kong filminin yeniden çevriminin yapılmasıdır. Uyanık ülke insanım bunu fırsat bilip bu 1961 yapımı filmi 1976 versiyonu gibi Türk halkına pazarlamıştır.

1976 yılında yeniden çevrimi yapılan King Kong’un yönetmen koltuğunda ise John Guilermin oturmaktadır. Film ilk filme olabildiğince sadık kalmış fakat bazı yenilikler de getirmiştir. Adaya gidenler bir film ekibi değil, petrol arayan bir petrol şirketidir. Yine bu versiyonda Gorile olan sempati dahada artmış, genç kadınla goril arasındaki ilişki daha da yoğun olarak işlenmiştir. Örneğin; genç kadın son sahnede dev gorile ateş açacakları sırada canlı kalkan olmak istemiştir.

1976 yılında çevrilen bu uyarlama beraberinde düşük bütçeli başka filmleri de getirdi. Bunlardan en önemlisi yine İngiliz yapımı olan ve Komedi-Müzikal havasında çekilen Queen Kong (1976) filmidir. Bu filmle dev goril ilk kez dişi olarak tasvir edilmiştir. Bu filmden 10 yıl sonra 1986 yılında ise 1976 yapımı filmin devamı çekilmiş (King Kong Lives) ve bu filmde de King Kong ikinci kez dişi olara beyaz perdede yerini almıştır.

kingkongposter

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Facebookta paylaş Twitterda paylaş Mail ile gönder



  • Ragnarök
    16 Nis 2014 18:12

    doğrusu bende bir bilim kurgu ve b film sever olarak sitede hiç yorum olmamasın çok şaşırdım.

    ayrıca gorilimizin bu karar çok yorumlanışı olduğunu bilmiyordum ben sadece dördünden haberdardım 1976 versiyonunun da ise dişi olduğunu şimdi öğrendim piyasada bulunan bu filmin devamı olan king kong lives filmi ise pek bulunamamakta sanırım

  • Yorumunuz:


    İyiKötüFilm Hakkında
    İyiKötüFilm Röportajlar
    İyiKötüFilm Bağlantılar
    Extreme Haribo Giallo For Dummies Immoral Tales Kahramanlar Sinemada Korkucu Once upon in a time in Western Öteki Sinema Sinematik Ters Ninja

    İyiKötüFilm Feeds


    İyiKötüFilm
    yeni