Ayhan Işık 70’li yılların başında L’amico del padrino (1972), La mano che nutre la morte (1974) ve Le amanti del mostro (1974) gibi İtalyan korku filmlerinde yer almıştır. İtalyan korku filmlerinde sinemamızdan sadece Ayhan Işık gibi bir Jönümüzün oynadığını düşünürken Il sesso del diavolo (1971) filmiyle Fikret Hakan’ın da karşımıza çıkması benim açımdan büyük bir sürpriz oldu. Bunu gördükten sonra filmi aramama rağmen maalesef filmin kayıp İtalyan korku filmleri arasında olduğunu öğrendim.
Fikret Hakan’ın uluslararası piyasadaki ilk filmi Roger Corman’ın yönetmenliğini yaptığı Target: Harry (1969) filmidir. Filmde küçük bir rolde oynayan Fikret Hakan oynayacağı bir sonraki uluslararası film olan You Can’t Win ‘Em All (1970) için de bir kapı aralıyordu. You Can’t Win ‘Em All’da Tony Curtis ve Charles Bronson gibi yıldızlarla izleyici karşısına çıkan Fikret Hakan daha sonra Columbia film şirketiyle anlaşır ve bir süre Londra’da yaşar.
İlerleyen dönemlerde bir Türk-İtalyan projesi olan Il sesso del diavolo filmiyle bir kez daha uluslararası piyasada yer alır. Filmde Fikret Hakan dönemin Avrupa piyasasında popüler olan Rossano Brazzi ve Sylva Koscina gibi isimlerle boy gösterir.
O dönemde avantür bir film olarak nitelendirilen Il sesso del diavolo tipik bir İtalyan Erotik-Korku filmidir. Tatil için Türkiye’ye gelen Andrea ve Barbara boğazda bir yalı kiralarlar. Fakat çiftimizin evlilikleri çok iyi gitmemektedir. Doktor olan Andrea aynı zamanda cinsel yönden de iktidarsızdır. Kiraladıkları yalının eski sahibesi ise intihar etmiştir ve yalıda bazı tuhaf olaylar baş gösterir.
İtalyan yönetmen Oscar Brazzi’nin (aynı zamanda Rossano Brazzi’nin de kardeşi) yönetmenliğini üstlendiği film Trittico ismiyle de bilinmekte. Lezbiyen seks sahneleriyle de öne çıkan film Sylva Koscina için de bir milat niteliğinde. Güzel yıldız beyazperde ilk kez bu kadar cesur ve cüretkar bir rol sergiliyor. Filmde Barbara’yı ayartan şeytani güzel olarak karşımıza Sylvia rolüyle çıkmakta. Andrea, Barbara ve Sylvia arasında geçen bu aşk üçgeninde aynı zamanda yalıda gerçekleşen tuhaf olayları anlamaya çalışırlar.
Film Türk topraklarında çekilen ilk İtalyan filmlerinden biri (belki de ilki). Oscar Brazzi film için Türkiye’ye arkadaşı kült yönetmen Renato Polselli ile birlikte gelmeyi planlıyordu fakat Polselli La verità secondo Satana (1972) filmi için çalışmalara başlayınca filmi birlikte çekme planları suya düşmüş oldu.
Günümüzde filmle birkaç poster, lobi kart ve sadece bir dergiden elde edilmiş birkaç resim dışında görüntülü materyal bulunmamaktadır.
Tolga Demirtaş (tolga@iyikotufilm.com)
Bu film Türkiyede çekilen ilk Italyan filmi değil. 1950lerden itibaren birkaç film oluyor. Euro spylar ortak çalışmalar da var.
Güzel yazı oolmuş benimde gözümden kaçmıştı bu film
fragmanını arz ederim:
http://www.youtube.com/watch?v=mPd3Ix1Fz70
Yorumunuz: