iyiköfüfilm

6
May
2011

Flavia, la monaca musulmana (1974)

İstismar Filmleri kategorilerinde yayınlandı. Yorum Yok

Sene 1600, yer İtalya. Flavia (Florinda Bolkan), babası tarafından ruhunun temizlenmesi için zorla ve istemeyerek çok katı kuralları olan bir manastıra gönderilir. Manastırdaki yaşam şeklini, kadınların durumunu sorgulamaya başlar. Erkeklerin egemenliğini bir türlü kabul edemeyen asi bir ruhu vardır. Manastırdan kaçmak için sonuçsuz bir girişimi olur. Yahudi olan arkadaşı Abraham(Claudio Cassinelli) ile kaçmaya çalışır, fakat yakalanırlar. Abraham zindana, Flavia tekrar manastıra gönderilir. İtalya’nın Müslümanlarca istilası sırasında, Müslümanların lideri Ahmed (Anthony Corlan) Flavia’ya aşık olur. Flavia, manastırda yaşadığı zalimce hayattan ve kendisini aşağılayan rahibelerden intikam almak için Ahmed’i kullanır.

İstismar Sineması’nda Hıristiyan rahibelerin manastır yaşamlarını konu alan birçok film yapılmıştır. Özellikle 1970’li yıllarda altın çağını yaşayan bu tür Nunsploitation olarak adlandırılır. Dini ve cinsel baskı üzerine kurgulanan bu filmler, genellikle Ortaçağ Avrupa’sında geçer.

1974 yapımı Flavia, la monaca Musulmana, bu türün en verimli olduğu dönemde Gianfranco Mingozzi tarafından çekilir. Flavia, la monaca Musulmana içinde bolca şiddet, tecavüz ve çıplaklığın olduğu bir film. Cinsel ve dinsel baskının intikam temasıyla ilişkilendirildiği film, türünün başarılı bir örneği. Ayrıca film içerdiği alt metinlerle de feminizmin öncülüğünü yapıyor. Film her ne kadar vahşi işkence ve tecavüz sahneleri içerse de bunu insanlık ve özellikle Katolik kilisesinin ikiyüzlülüğü ve ayrımcılığını kanıtlamak için yapıyor. Bu yönüyle de tam bir din karşıtı filme dönüşüyor. Filmde bunun yanı sıra sanat filmlerinde görmeye alıştığımız kamera açıları ve çok fazla sembolik göndermelerde var. Kamera istismarın daha saf örneğinde olabilecek şekilde salınmaz ve sembolik değer anlarını aramaya daha fazla yoğunlaşıyor. Esaretten kurtulmuş bir rahibe bir ineğin iskeletinin icinde oturur mesela. Bu görüntüler, kadın öznellidğini sorgulamaya daha fazla ilgi duyan son derece sembolik bir filmin içinde işleyen tarzlarıyla dikkate değerdir. Her türlü erotik ya da müstehcen zevk, Mingozzi’nin sınır tanımayan dinsellik ve ataerkil baskı döneminde kadının boyun eğişi alegorisinin açık etkisi altında hemen sona erdirilir.

Film sömürü filmlerinde çok fazla görmediğimiz sinematografik başarıya, görkemli kostümlere ve harika bir sahne tasarımına sahip. Ayrıca Nicola Piovani’nin müzikleri de filmin atmosferiyle çok uyumlu.

Filmin başkarakteri Flavia’yı canlandıran oyuncu 70’li yıllar istismar sineması seyircisinin aşina olduğu bir isim, Florinda Bolkan. Brezilya doğumlu oyuncu, 1968 yılında İtalya’ya gelmesiyle Florinda Bulcao olan adını Bolkan olarak değiştirir. Yönetmen Luchino Visconti tarafından keşfedilen güzel aktris ilk uluslar arası başarıya sahip filmi Candy’de (1968) Ringo Starr ile başrolü paylaşır. Daha sonra çoğunluğu İtalyan yapımı 40’dan fazla filmde oynar. İtalyanların Akademi Ödülleri ile eşdeğer tuttuğu David di Donatello ödülünü üç kere kazanır. Flavia rolü ile de oldukça başarılı bir iş çıkaran oyuncunun dışında Maria Casares, Claudio Cassinelli ve Anthony Higgins filmde yer alan diğer isimler.

Tolga Demirtaş (tolga@iyikotufilm.com)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Facebookta paylaş Twitterda paylaş Mail ile gönder



  1. Henüz yorum yapılmamış.

Yorumunuz:


İyiKötüFilm Hakkında
İyiKötüFilm Röportajlar
İyiKötüFilm Bağlantılar
Extreme Haribo Giallo For Dummies Immoral Tales Kahramanlar Sinemada Korkucu Once upon in a time in Western Öteki Sinema Sinematik Ters Ninja

İyiKötüFilm Feeds


İyiKötüFilm
yeni