Five Element Ninjas, yönetmenliğini Chang Cheh’in yaptığı 1982 yapımı bir Shaw Brothers kung fu filmi. Shaw Brothers tarafından yapılmış en iyi işlerden biri olduğunu söylemek mümkün. Film çok sayıda düello sahnesi içermekle beraber, sahnelerin hepsi de inanılmaz bir enerji ile dolu. Koreografinin olduğu kadar oyuncuların da kondisyonlarının etkisiyle çok başarılı bir görsellik sunuyor film. Filmin tamamında kendini gösteren yaratıcılık, şaşırtıcı derecede kanlı sahneler ve bir o kadar eğlenceli olması filmi kopmadan izlemeyi sağlıyor.
Çektiği dövüş filmleriyle tanınan ve bu konuda oldukça başarılı olan yönetmen Chang Cheh, o sıralar yeni keşfettiği, dövüşteki inanılmaz yeteneği ve çevikliği ile göz dolduran yeni yıldız Cheng Tien-chi’ye bu filminde başrol verir. Yönetmen Chang Cheh Shaw Studio’nun başarılı ve renkli bir kariyere sahip yönetmenlerinden biriyken 1983 yılında Shaw Studios’dan ayrılır ve düşük bütçeli Tayvan filmlerine imza atar fakat geçmişteki başarısını yakalayamaz. Five Element Niinja, yönetmenin Shaw’da yaptığı son başarılı iştir. Oyuncularının da katkısıyla film uluslararası bir üne kavuşur ve oldukça popüler olur.
Five Element Ninjas, intikam, ihanet ve hırsı içinde barındıran bir film. Konusu ise kısaca şöyle: Cheng Yun ve beş element Ninjaları, bir kung fu okulundaki tüm öğrencileri katlederler. Bu olaydan kurtulan Tsiau Chin Hau kendisine bir öğretmen bulur ve dört arkadaşıyla birlikte Ninjalığın tüm sırlarını öğrenerek, Cheng Yun ve beş element Ninjalardan intikam almaya karar verir. Aldığı eğitimden sonra içindeki intikam ateşi ve hırsla kötü Ninjalara meydan okur. Filme adını veren beş element ise altın, ağaç, su, ateş ve topraktır. Altın: Bu Ninjalar altın başlık takarlar. Aynı zamanda kalkan görevi görür bu başlıklar. Bıçak kullanmada da çok ustadırlar. Başlıklarının altın yüzeyleri yansıyınca düşmanlarının gözlerini kör eder. Tien-hao ve arkadaşları bu Ninjalarla baş etmek ve başlıkların parlamasını engellemek için çeşitli silahlar kullanırlar. Altın Ninjalar ancak başlıkları parçalanınca öldürülebilirler.
Ağaç: Ağaç Ninjalar ise ağaç kostümü içindedir ve ağaçlara saklanırlar. Yıldız kullanma konusunda da ustadırlar. Düşmanlarına karşı ağaçları kullanarak bir teknik geliştirmişlerdir, ağaçtan ağaca çok rahat atlayarak ilerleyebilmekte ve ağaçları birer kamuflaj olarak kullanmaktadırlar.
Su: Bu Ninjalar ise düşmanlarına doğru zamanda hamle yapabilmek için suyun altında ilerlerler. Düşmanlarını alt etmek için suyun altında çeşitli numaralar geliştirmişlerdir.
Ateş: Bu Ninjalar da kullandıkları duman fişekleri ve barut ile düşmanlarını kör ederler. Ayrıca gizlenmek için de dumandan faydalanırlar.
Toprak: Toprak Ninjaları ise düşmanlarına toprağın altından saldırırlar. Toprağı bir kamufle aracı olarak kullandıkları gibi toprak altında da çok hızlı hareket edebilme özelliğine sahiptirler.
Five Element Ninjas, Shaw Studios’un en iyi işlerinden biri olmakla birlikte Kung Fu dövüş sanatının da en güzel örneklerinin sergilendiği, iyi bir dövüş koreografisine sahip, fantastik bir iyi”kötü film”.
Bir çekicilik bir al beni var abi bu filmlerde renkler,hareketler,sahneler ayrı bir canlı ayrı bir çekici.Bu arada en alt setteki sağdaki ninja’nın elindeki shruken yaprak gibi 🙂
filmin görselliğine değer katan önemli bir unsur da kostümlerdi. ya da ben öyle sandım. ‘beyaz kelebekler’, rengarenk ninjalar. değme moda defilelerine taş çıkartacak türden…
en karizmatik kötü adamlardan biri var bu filmde. kareografilere zaten lafım yok. adamlar delirmiş. ayrıca her kullanılan alete zoom yapıp isminin yazılması da…lan ne güzel fikir!
Yorumunuz: