iyiköfüfilm

 

70’li yıllar sinematik tür açısından İtalya’nın oldukça zengin olduğu dönemlerdi. Bu topraklarda izleyiciyi sinemalara çekecek formül bulunmuştu ve her zevke hitap edecek şekilde farklı türlerde filmler ortaya çıkıyordu. Büyük gişe başarısı yakalamış Hollywood yapımı filmlerin ”rip-off” larından, “spaghetti western”lere, “erotik komedi”lerden, “poliziotteschi”lere kadar…

Poliziotteschi filmler İtalya’da ortaya çıkan, polisiye ve gangster hikayelerini konu alan, istismar sinemasının bir alt türüdür. 70’lerdeki The Godfather ve The French Connecttion filmlerinden esinlenip kendi formülünü yaratmıştır. Soyguncular; kirli, aşağılık ve şiddete yatkın kişiler iken polisler de sistemin çürümüşlüğünü bizlere yansıtan kaba karakterlerdir ve Poliziotteschi filmlerinde bu kirli sanatlarını icra ederler.

Yönetmen Mike Malloy, bu kült alt türü meraklılarına özel olmaktan çıkarıp tüm dünyaya duyurmak adına önemli bir adım atarak, bu uzun metraj belgesele imza atıyor. Yönetmenin pek de kolay bir işe imza attığını söylemek mümkün değil. Popüler sinema izleyicisi açısından çok tercih edilir bir tür olmayan belgeseli ve üstüne üstlük çok kişi tarafından bilinmeyen bir türü anlatan bir belgeseli beyazperdede sunmak oldukça cesaret isteyen ve maddi beklenti içine girmeden ancak gönüllü olarak yapılacak bir iş. Bu sebeple bu cesur adımından dolayı bile övgüyü hak ediyor.

Belgeselde türü anlatan görüntüler ve kliplerin yanı sıra türün içinde yer almış birçok önemli yaşayan figürle yapılmış röportajlar da yer alıyor. Bu röportajlar arasında Franco Nero’dan tutun da, Troll 2’nin yönetmeni Claudio Fargasso’ya kadar dev isimler yer alıyor.

Mike Malloy bu belgeselde Poliziotteschi filmleri hakkında spesifik bir analizin yanı sıra, dönemin İtalyan istismar filmlerinin nasıl yapıldığı hakkında da güzel örnekler sunuyor. Hızlı ve zor şartlar altında, kısıtlı bütçeyle çekilen bu ucuz prodüksiyonların yapım aşamaları gözler önüne seriliyor.  

Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation (2008) gibi aynı kategoride olduğu bir filmle karşılaştırıldığında bazı eksiklerine rağmen büyük bir tutkunun ürünü olduğunu çok rahat anlıyoruz. Yaklaşık 2 saat 15 dakika süren filme Calibro 45’in müzikleri eşlik ediyor. İstismar sinemasının altın çağı olan 70’ler ilginizi çekiyor ya da bilmediğiniz bir türü keşfetmek istiyorsanız,  Eurocrime! “izlenecekler” listenizde mutlaka kendine yer bulsun. Yanınızda bir kalem ve kağıt bulundurmayı unutmayın, bahsi geçen tüm filmleri izlemek isteyeceksiniz!

Poliziotteschi Filmleri ile ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Tolga Demirtaş (tolga@iyikotufilm.com)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Facebookta paylaş Twitterda paylaş Mail ile gönder



  1. Henüz yorum yapılmamış.

Yorumunuz:


İyiKötüFilm Hakkında
İyiKötüFilm Röportajlar
İyiKötüFilm Bağlantılar
Extreme Haribo Giallo For Dummies Immoral Tales Kahramanlar Sinemada Korkucu Once upon in a time in Western Öteki Sinema Sinematik Ters Ninja

İyiKötüFilm Feeds


İyiKötüFilm
yeni