iyiköfüfilm

27
Nis
2012

“Korku” Nedir?

Kavram-Kuram-Fenomen kategorilerinde yayınlandı.


Dracula (1931) 

Macar oyuncu Bela Lugosi popüler kültürün en ünlü canavarını başarıyla canlandırmıştı.

Korku gerçekliktir. Tasavvurdur. Önünüzde bıçağını kaldırmış bir şekilde bekleyen katille yüzleşmeniz gerektiği gerçeğidir. Yerdeki ölü eşinizdir. Aynadan sarkan et parçasıdır ve ileriden bir kamyonun hızla geldiğini gördüğünüz sokağa topunun peşinden fırlayan çocuktur. Kulağınızın içinden çıkan böcektir. Güç sahibi Nazi’lerdir.

“Korku” ve “dehşet” arasındaki fark nedir? Korku sonradan gelendir. Dehşet ise şüphedir, endişedir. Korkunç bir şey olacağına dair endişelenirsiniz. “O ses neydi?”, “Bebeğim nerede?”, “Erkek arkadaşım?”, “Bu kaşıntı da neyin nesi?”, “Peki ya bu şişkinlik?” Bütün bunlar sizi korkutur. Panik başlar, dehşete düşersiniz. Dehşet kapının arkasındaki şeydir, acının vaadidir. Korku ise düşündüğünüzün gerçeğe dönüşmesidir. Vaadin yerine getirilmesidir.

Sanat ve eğlence olarak korku en başından beri vardı. Aslanların, kaplanların ve ayıların görüldüğü mağara resimlerinden beri. İsa’nın son günleri bir korku hikayesi değil de nedir? Bir kıyım, adaletsizlik, vahşet ve öbür dünya hikayesi değil de nedir? İncil, Kuran, eski Çin ve Japon yazıtları; hepsinde korkutucu ve ruhsal faktörler bulunmaktadır. İnsanoğlunun acı verici sonları ve en kötü korkuları açıkça anlatılmaktadır. Hepsi de son derece gerçek ve kaçınılmaz olan sonumuzun köşe başında bizi beklediğini hatırlatmaktadır. (daha&helliip;)


10
Ara
2009

Korku Filmlerinde Hipnotizm

Kavram-Kuram-Fenomen kategorilerinde yayınlandı.

hynotic-horror-movies

Beyazperde’nin en güzel yanı birçok fantastik öğeye yer vermesidir. Yaratıklar, çılgın doktorlar ya da bilim adamları… Bunun yanı sıra telepatiyle ya da hipnozla insanları etki altına alan kötü güçler de beyaz perdede sıkça boy göstermiştir.

Edebiyatta gördüğümüz ilk hipnozcu karakter Svengali karakteridir. George du Maurier’in 1894 yılında yazdığı gotik korku romanı Trilby’de adı geçen Svengali, kuşkusuz romanın en çarpıcı karakteridir. Daha sonra beyazperdeye taşınan roman 1931 yılında izleyici karşısına çıkar. Svengali (1931) adındaki filmin yönetmeni Archie Mayo’ydu ve Svengali’yi canlandıran da dönemin popüler oyuncularından John Barrymore’du. Filmde Svengali adındaki adamın karşısındaki insanları hipnotize ederek etrafına saçtığı dehşet konu alınır. Hatta günümüz popüler kültüründe de bu isim özellikle siyasal alanda rakip politikacıların da birbirleri hakkında kullandıkları kötü bir tabir olmuştur.

Beyazperdenin bir diğer kötü hipnozcusu ise I was a Teenage Werewolf (1957) filminde karşımıza çıkan kötü Dr. Alfred Brandon (Whit Bissell)’dir. Liseli gençler arasında dehşet saçan doktor karşısında Tony Rivers-Teenage Werewolf (Michael London)’u bulur. (daha&helliip;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İyiKötüFilm Hakkında
İyiKötüFilm Röportajlar
İyiKötüFilm Bağlantılar
Extreme Haribo Giallo For Dummies Immoral Tales Kahramanlar Sinemada Korkucu Once upon in a time in Western Öteki Sinema Sinematik Ters Ninja

İyiKötüFilm Feeds


İyiKötüFilm
yeni