iyiköfüfilm

22
Ara
2012

Maniac (1980)

Korku Filmleri kategorilerinde yayınlandı.

Yönetmenliğini William Lusting’in yaptığı Maniac, gösterime girdiği yıllarda oldukça tepki çekmiş, şuan için kült bir mertebeye erişmiş bir seri katil filmi. Filmin başrolünde yer alan ve Frank Zito karakterine hayat veren Joe Spinell aynı zamanda filmin senaristleri arasında yer alıyor.

Frank Zito orta yaşlı, sahibi olduğu apartman dairelerini kiraya veren bir adamdır. Çocukluğunda yaşadığı olayların etkisiyle psikopat bir ruh haline bürünen adam,  genç ve yalnız kadınları öldüren bir seri katildir. Kadınları vahşice öldürdükten sonra ise tatmin olmayıp onların kafa derilerini yüzer ve kıyafetlerini de alıp evinde bulunan ve sayıları günden güne artan cansız mankenlerine giydirir. Bir gün, fotoğrafının bir moda fotoğrafçısı olan Anna tarafından çekildiğini görür. Kadını takip eder fakat kadından etkilenmiştir. Belki de Anna onu bu yoldan döndürecek olan kişidir ya da bir diğer kurbanı olacaktır…

Gore sahnelerin fazlaca yer aldığı Maniac, çoğu eleştirmen tarafından en rahatsız edici filmler içinde gösteriliyor. Oldukça soğukkanlı bir şekilde işlenen cinayetler son derece acımasız ve kanlı. Şiddetin bir bakıma pornografik tasviri de olan Maniac’da Joe Spinell psikopat katil Frank Zito karakterinde çok başarılı. Frank’in kadınları öldürüşünü oldukça detaylı bir şekilde izleyiciye yansıtan film, sadece Zito’nun dünyasında geçiyor. Çünkü filmde onun dışında gördüğümüz hiç kimse bir karaktere dönüşemeden öldürülüyor. Ayrıca seri katil filmlerinde görmeye alışık olduğumuz katili yakalamaya çalışan ya da onu durdurmaya çalışan bir karakter de yok bu filmde. (daha&helliip;)


26
Haz
2012

Beat Street (1984)

B-Film kategorilerinde yayınlandı.

Beat Street (1984) benim için oldukça özel bir film. Filmi özel yapan kuşkusuz o dönemlerde Break Dance’a duymuş olduğum özel ilgiydi. TRT’de bir dönem oldukça sık yayınlanan film Bronx’un grafitili sokaklarında bir grup gencin dansa ve müziğe olan tutkusunu anlatıyor.

Flashdance (1983) ve Footloose (1984) gibi dans ve müziğin harmanlandığı filmlerin popüler olduğu dönemde çekilen Beat Street’i bu iki filmden ayıran en büyük fark Break Dance, Hip-Hop kültürü ve onun alt türlerini anlatmasıdır. Film bir yandan b-boy’ların hayat tarzına ışık tutarken diğer yandan da Bronx’ta sıkışıp kalmış bu gençlerin kendi aralarında kurdukları sokak çeteleri ve birbirleri ile olan mücadelelerini de anlatmakta. (Bir başka deyişle modern bir West Side Story uyarlaması.) Fakat bunu The Warriors (1979) filminde olduğu gibi kanlı sokak çatışmalarıyla değil kapışma denilen karşılıklı break dance figürleri ile yapmaktadırlar. Filmdeki en sert şiddet sahnesi ise Grafiti sanatçısı Ramon’un bir çete üyesi ile tren rayları üzerindeki dövüş sahnesi ve ikisinin trajik ölümü. Filmde adı geçen grafiti sanatçısı Ramon gerçek hayatta yine bir çete üyesi tarafından öldürülen “Ramo”yu anma adına yaratılmış bir karakter.
 
Filmin Amerika dışında en çok tutulduğu ülkelerin başında Almanya geliyor özellikle Almanya’da filmin Alman Hip-Hop kültürü için bir milat olduğu söylenmekte. Özellikle Doğu Almanya’da filmin Kapitalizm karşıtı mesajlar içerdiği yorumları filmin Doğu Alman gençliği üzerinde etkili olmasında bir başka etken.

4
Kas
2011

Body Double (1984)

Korku Filmleri kategorilerinde yayınlandı.

Body Double, ünlü yönetmen Brian De Palma’nın yönetmenliğini yaptığı 1984 yapımı bir Amerikan thriller filmi. Başrollerinde Craig Wasson, Melanie Griffith ve Gregg Henry’nin oynadığı film Alfred Hitchcock’un Vertigo ve Rear Window’una adeta bir saygı duruşunda. Bu anlamda aslında Body Double çoğu kişi tarafından yanlış anlaşılmış bir film. Bazıları tarafından bir Hitchcock rip-off u olarak değerlendirilirken, bazıları tarafından da Hitchcock için bir tribute olarak nitelendiriliyor. Film bunların çok ötesinde, adeta bir analizin sonucu. Gösterildiği dönem “You can’t believe everything you see” yani “Gördüğünüz her şeye inanamazsınız” tanımlamasıyla pazarlanan film, Vertigo ve Rear Window’un hikayelerini çok güzel harmanlarken, filmi farklı bir çerçeveden ele alış şekliyle çok başarılı.

Brian De Palma’nın yaptığı filmleri iki kategoride toplamak mümkün. Sisters, Obsession, Dressed to Kill, Raising Cain, Blow Out ve Body Double gibi psikolojik thrillerlar ve Scarface, The Untouchables, Carlito’s Way ve Mission: Impossible gibi ticari filmler. De Palma başka yönetmenlere ait işleri referans alarak yaptığı filmlerle de ünlü bir yönetmen. Örneğin, Michelangelo Antonioni’nin Blowup filmi ve Francis Ford Coppola’nın The Conversation filmlerinin konularını esas aldığı Blow Out, Sergei Eisenstein’ın The Battleship Potemkin filminden sahneler içeren The Untouchables, Vertigo’dan izler taşıyan Obsession, Hitchcock’un Psycho’suna saygı duruşu niteliğindeki Dresses to Kill gibi.  (daha&helliip;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İyiKötüFilm Hakkında
İyiKötüFilm Röportajlar
İyiKötüFilm Bağlantılar
Extreme Haribo Giallo For Dummies Immoral Tales Kahramanlar Sinemada Korkucu Once upon in a time in Western Öteki Sinema Sinematik Ters Ninja

İyiKötüFilm Feeds


İyiKötüFilm
yeni