iyiköfüfilm

9
Kas
2013

The Cabin in the Woods (2012)

Korku Filmleri kategorilerinde yayınlandı.

the-cabin-in-the-woodsDrew Goddard’ın ilk yönetmenlik denemesi olan “The Cabin In The Woods”, Goddard’ın senaryoyu birlikte yazdığı arkadaşı Joss Whedon ile görsel efektleri yapamadıkları şeylere saklama merakıyla başlıyor. Alias ve Lost’un prodüktörlüğünü ve yazarlığını yapmış olduğunu öğrenmem bir şey ifade etmiyor aslında benim için, bu iki diziden de haz etmiyorum çünkü. Ama ilk yönetmenliğini bu filmle yapmış olması ekstra harika, çünkü film sarkastik bir korku çorbası! 

Ne kadar az CGI, o kadar iyi makyaj mottosuna sadık kalan yönetmen ve ekip, görsel efektlerin gerçeğin yerini tutmamasında hemfikir. Ama efektler kostüm ve makyajla da ancak bir yere kadar gidebildiği için sadece ve sadece yapamadıkları durumlarda görsel efekt kullanma sözüne sadık kalmışlar. Labirentli sahnelerde kullanılan bilgisayar efekti basit olmasına karşın labirent/mühendislik açısından daha karışık bir tarafı da var. Aynı zamanda ağız sulandıran canavarların hücum etme sahnesi öyle bir hal alıyor ki, sırf hangi canavar nerde, kime saldırıyor derken ufak tefek hatalar göze batmıyor bile. Şeffaf dönen küplerin birbirlerine uyum sağlayacak şekilde durdurulmaları baya zor olmuş. Çoğunu yeşil ekranda çekip kalanını sonradan eklemişler. Asansörlü sahnede özellikle(o kadar fazla asansör var ki) rastgele canavar çekimi yapmışlar. Küpleri de yine somut şekilde nasıl kullanacaklarını belirleyebilmek için en ufak küpün içine kocaman böcekler koyup onlarla çalışmışlar.

Beyindeki tetris olayı hesabının yani bu canavarların asansörden puzzle halindeki çıkış fikri detayının ayrıntılı şekilde işlenmiş olması da ayrı bir eğlenceli! (daha&helliip;)


2
May
2013

Gandahar (1988)

Bilimkurgu Filmleri kategorilerinde yayınlandı.

gandaharRené Laloux ilginç, sürreel, öncü bir Fransız animasyon yönetmeni. Bahsedeceğim filmi dışında izlediğim La Planéte Sauvage (The Fantastic Planet) ve Les Maîtres du temps (Time Masters) daha zor anlaşılır yapımlardı. Adamın hayal gücü o denli geniş ki sembollerle yüklü filmlerinden bir sürü alt metin çıkarılabilir. Kuşku yok ki başyapıtları sayılan bu iki filmi anlatmak, Gandahar’dan daha zor. Ben daha kolayına yöneldim. Fakat Amerikan film endüstrisi her yere bulaşıyor. Bu filmin “Light Years” adında bir dublajlı versiyonu var. Üstelik orijinal müzikleri de değiştirilmiş. Mümkünse Fransızca versiyonunu ve gerçek score’lusunu bulup izleyin.

Gandahar adlı gezegende her şey mutluluk içinde sürüp gitmektedir. İlk insanları andıran çıplak insanlar, peri ülkesine benzer bahçelerde garip hayvanları beslemektedir. Bu esnada nereden geldiği belli olmayan bir ışın, tüm insanları ve hayvanları taşa dönüştürür.

Bir yamacın üzerine kurulmuş, tanrıça heykeli benzeri bir sarayda yaşayan kraliçe Ambisextra ve konsül üyeleri, bu sancılı durumu tartışırken olayı aydınlatmak için bir savaşçıyı görevlendirmeye karar verirler. Sylvain adlı bu adam, topraklarının sınırındaki “deformeler”in ülkesine gönderilir, çünkü bu saldırının “deformeler” tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Sylvain vatoz benzeri uçağına biner ve yola koyulur fakat gelen ışınlardan yaralanan uçağı, deformelerin toprağına düşer. Şuurunu kaybeden Sylvain kendine geldiğinde çevresinde deformeleri görür. Geçmişte yaşadıkları bir savaş nedeniyle kurak topraklarda yaşamaya mahkum edilen deformeler Sylvain’in ırkına karşı düşmanlık beslemektedir. Sylvain’e önce önyargılı yaklaşırlar fakat gezegenin şu anki durumu göz önünde bulundurularak olaya bir açıklık getirmeye karar vermek üzere işbirliğine açık hale gelirler. (daha&helliip;)


Yönetmenliğini Curtis Harrington’un yaptığı Voyage to the Prehistoric Planet, 1965 yapımı bir bilim-kurgu filmi. 1962 yılında yönetmen Pavel Klushantsev tarafından çekilen Sovyet filmi Planeta Burg’un (Planet of the Storms) Amerika pazarı için bir nev-i editlenmiş hali. Yönetmen Curtis Harrington, filme Amerikalı aktörleri ve bazı ekstra sahneleri ilave ederek Amerika pazarına sunmuş. Hatta filmde oynayan bazı Sovyet oyuncuların isimleri de değiştirilmiş. Örneğin asıl adı Gennadi Vernov olan oyuncunun ismi Robert Chantal, Georgi Zhzhyonov’un ise Kurt Boden olarak tanıtımlarda yer almış. Filmin başrollerinde ise bu iki ismin yanı sıra Basil Rathbone ve Faith Domergue de yer alıyor.

Yapımcılığı Roger Corman’a ait olan Voyage to the Prehistoric Planet, 2020 yılında geçiyor. Bir grup astronot ve yedi bacaklı robotları 200,000,000 mil yol kat ederek Venüs’e ayak basıyorlar. Prehistorik bir gezegene. Gezegeni keşfe çıkmak için birbirlerinden ayrılan ekip çeşitli canavarların ve dev bitkilerin saldırılarına hedef olmaktan kurtulamıyorlar.

Film bazıları gerçekten oldukça başarılı bir şekilde canlandırılmış prehistorik canavarlarla dolu. Filmin açılışında astronotlara saldıran vahşi, uzun kollara sahip dev bitki ise oldukça iyi bir şekilde yansıtılmış. Ayrıca yine filmin başlarında izlediğimiz uzay seyahati sırasındaki efektler de hiç fena değil ve gezegen atmosferi de inandırıcı bir şekilde yaratılmış. Filmin çekildiği zamanı da göz önüne aldığımızda özellikle robotun tasarımı çok başarılı. (daha&helliip;)


13
Oca
2012

Starcrash (1978)

B-Film Bilimkurgu Filmleri kategorilerinde yayınlandı.

Starcrash 1978 yapımı bir İtalyan bilim-kurgu filmi. Amerika’da Adventures of Stella Star adıyla da bilinen filmin yönetmenliği ve senaristliği Luigi Cozzi’ye ait. Filmin oyuncu kadrosu ise Marjoe Gortner, Caroline Munro, Robert Tessier, Christopher Plummer ve David Hasselhoff’dan oluşuyor. Müzikleri ise Oscar ödüllü müzisyen John Barry’e ait.

Star Wars’un elde ettiği büyük başarının ardından, İtalyan yönetmenlerin çokça başvurduğu bir yöntem olan gişede başarı yakalamış filmlerin rip-offunu yapma fikri ile ortaya çıkan bir film Starcrash. Star Wars çekildikten yaklaşık 1 sene sonra yapılan film aslında tam anlamıyla filmin rip-offu değil. Yönetmen Luigi Cozzi’nin de belirttiği gibi aslında oldukça farklı bir film. Farklı karakterleri bir araya getiren bu düşük bütçeli film, Barbarella, Sinbad ve Star Wars’un bir karışımı gibi.

Oldukça düşük bir bütçeyle çekilen film, ucuz özel efektlere sahip. Zaman zaman izleyiciyi gülme krizlerine sokan diyaloglar ve oyuncuların performansları ile film sonuna kadar hiç sıkıcı olmadan ilerliyor. Özellikle Stella Star rolündeki Caroline Munro iyi bir iş çıkarmış. Filmle ilgili bir ayrıntı ise aslında yönetmen ve senarist Luigi Cozzi filmin senaryosunu Star Wars çekilmeden önce yazmış. Fakat yapımcının Star Wars çekildikten sonra filmin rip-offunu yapmak istemesiyle filme bazı Star Wars ögeleri eklemiş. (daha&helliip;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İyiKötüFilm Hakkında
İyiKötüFilm Röportajlar
İyiKötüFilm Bağlantılar
Extreme Haribo Giallo For Dummies Immoral Tales Kahramanlar Sinemada Korkucu Once upon in a time in Western Öteki Sinema Sinematik Ters Ninja

İyiKötüFilm Feeds


İyiKötüFilm
yeni