iyiköfüfilm

Geceyarısı filmlerine duyduğum ilginin oluşmasını sağlayan ve eminim benim gibi bir çoğunuzun da bu filmleri sevme sebebi olan, 19 sayı çıkmış kült dergi Geceyarısı Sineması’nın editörü Kaya Özkaracalar’ın İyi “Kötü Film” takipçileri için imzaladığı Geceyarısı Filmleri kitabına sahip olmak için yapmanız gereken aşağıdaki yorumlar kısmına en sevdiğiniz gece yarısı filmini nedeniyle birlikte kısaca belirtmek. Yorum yazanlar arasından yapacağımız çekilişle bir takipçimiz bizden bu nadide kitabı kazanacak. Bol şans!

“Kayalıkların dibindeki sahillerin ve harabe şatoların ozanı Jean Rollin, İtalyan korku sinemasının öncüsü Riccardo Freda, “itibara  mazhar” görülen bir B tipi film yönetmeni Roger Corman ve onun genç takipçisi Michele Soavi, gotik korku filmlerinin ustası Antonio Margheriti, “öteki” korku filmlerinin kült yaratıcısı Lucio Fulci, karanlık asi diva Asia Argento, siyah eldivenli sihirbaz Dario Argento, korku sinemasından kayan büyük yıldız Soledad Miranda sinema tarihine unutulmaz izler bıraktılar.

Kaya Özkaracalar, “Günahkar Rahibe”lerden, “Nazi Erotika”larına,”Fahişe” filmlerden “Snuff” filmlerine kadar, korkunun, gerilimin ve vahşetin damarlarında geziyor.

Bütün bu filmler sizi KARANLIĞA DOĞRU ÇAĞIRIYOR. Korkunun kanatlarında huzur ve güven arayanlar için işte size: GECEYARISI FİLMLERİ… Emin olun, keyiften ÖLECEKSİNİZ!”

 


10
Tem
2010

İtalyan Giallo Filmleri

Giallo Kavram-Kuram-Fenomen kategorilerinde yayınlandı.

Bu yazıda Giallo’nun İtalyan sinemasında gösterdiği gelişimi ve döneminin popüler türünün neden yıldan yıla farklılık gösterdiğini, Giallo’yu başlı başına bir tür olarak ele alıp, işlediği konuları, sinema tarihinde gösterdiği gelişimi aşağıda anlatmaya çalışacağız.

Tür Konuları

1929’da Milanese Publishing Mondadori büyük bir promosyon kampanyasının bir parçası olarak belirgin biçimde gizemli hikayeleri konu alan sarı ciltli ve bu sebeple İtalyanca sarı anlamına gelen giallo olarak adlandırılan bir dizi kitap yayımladı. Bu eserler esasen Sherlock Holmes’un İngiliz ‘’rasyonel-sonuç’’ hikayelerinden ithal edilen çeviriler ve Edgar Allen Poe modeli üzerine kurulu yirminci yüzyıl başlarının Amerikan yarı-fantastik cinayet gizemlerinden oluşmaktadır.

1929’dan önce, dedektiflik kavramı İtalyanlarca tanınan bir şey değildi ancak bu keşif, gizem ve araştırma eserlerinin tedavülde olmadığı anlamına gelmiyor. Gialli’nin yayımı 1930 ve 1940’larda arttı ancak 1940’ların “katı” dedektif hikayelerinin Amerika’dan ithali ve çevirileri Mussolini tarafından bozucu etkileri ve suçun çekici hale gelmesinin “iradesiz” İtalyanlar üzerinde olumsuz etki yaratacağı gerekçesi ile derhal yasaklandı.

Çok geçmeden İtalyan yazarlar ilk İngiliz ve Amerikan rasyonel düşünce ve mantıksal çıkarım modelleri üzerine kurulu İngilizleştirilmiş takma isimlerle kendi giallilerini yazmaya başladı. Ancak savaştan sonra, öncelikli olarak Leonardo Sciascia’nın eserinde gerçek bir İtalyan roman modeli ortaya çıkmaya başladı. Sciascia sadece kendi önemli giallisini (Il giorno della civetta [The Day of the Crow] ve A ciascuno il suo [To Each His Own])yazmadı; aynı zamanda İtalyan giallosunun özgünlüğü ve başta Gramsci’nin tarafında olan İtalyan entellektüeller tarafından ciddiye alınmasının gerekliliği üzerine 1950’lerde iki tartışmalı makale yayımladı. Günümüzde, Umberto Eco’nun 1984’te yayımlanan Il nome della rosa (The Name of the Rose) adlı eseri İtalya dışında tanınan en ünlü ve prestijli gialli eseri olmakla birlikte, gialli halen İtalyanlar tarafından yazılmaya devam etmektedir. Bunların yanında, Thomas Harris, Patricia Conrwell gibi diğer birçok romancının sayısız İtalyanca çevirisi bulunmaktadır. (daha&helliip;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İyiKötüFilm Hakkında
İyiKötüFilm Röportajlar
İyiKötüFilm Bağlantılar
Extreme Haribo Giallo For Dummies Immoral Tales Kahramanlar Sinemada Korkucu Once upon in a time in Western Öteki Sinema Sinematik Ters Ninja

İyiKötüFilm Feeds


İyiKötüFilm
yeni