iyiköfüfilm

28
Oca
2014

Sovyet Bilim Kurgu Filmleri

Kavram-Kuram-Fenomen kategorilerinde yayınlandı.

soviet schi-fi movies

Dikkatinizi ilk çeken şey filmlerin isimleridir: I Killed Einstein, Gentlemen; Dead Mountaineer’s Hotel; Who Wants to Kill Jessie?; To The Stars By Hard Ways; Ferat Vampire; Test Pilot Pirxa; Ikarie XB-1. İkinci dil olarak İngilizcenin birebir kullanılması, proleter sönüklük ve aşırı süslü sözcükler kullanılan senaryo…sosyalist işçiler cennetiyle hissiz kapitalist cehennemi arasında sıkışıp kalmış bir avuç komünistten başka kimin aklına böyle isimler gelirdi? Ve bu filmleri yapanlar da tam olarak onlardı-Soğuk Savaşın sürdüğü o karanlık günlerde Çekoslovakya, Polonya, Doğu Almanya, Estonya ve Sovyetler Birliği vatandaşı olan yapımcılar.

Bu topraklara ait sinemanın bazı örneklerini daha önce gördük. Roger Corman’ı bu filmlere çeken şey gösterişli özel efektleri ve gelişmiş set tasarımlarıydı ve bu filmleri alıp parçalarına ayırdı, İngilizce dublajını yaptı ve üzerlerine de dikkat çekici isimler yapıştırdı: Voyage to the End of the Universe, Battle Beyond the Sun, Voyage to the Prehistoric Planet, Queen of Blood. Buram buram kolonizasyon, savaş, feodalizm ve kürk bikiniler giyen kadınlar kokan film isimleri. Devrimin şiirsel romantizmi, pazarlamanın ayakları altında ezilmiş oldu. Neyse ki DVD box setleri ve yıllar öncesine ait filmler her zaman ortaya çıkıyor ama bu filmlerin, ağızlarından Marksist sloganlar eksik olmayan uzay yoldaşlarının standart hikâyesini anlatmasını bekliyorsanız büyük bir sürpriz sizi bekliyor. Bu filmler ABD’nin şimdiye kadar ürettiği her şeyden daha fazla belirsizlik, insanlıktan çıkma korkusu ve turbo jet motorlu arabalar içeriyor. (daha&helliip;)


13
Mar
2012

Varoluşçu Estetik ve Mimetik Sinema

Kavram-Kuram-Fenomen kategorilerinde yayınlandı.

Bir modern felsefe kavramı olarak “estetik”,  algı teorileri ile objektif  ya da subjektif olarak duyusal deneyimleri sanat eserleri aracılığıyla güzelliğin eleştirisini ve uygulamalarını içerir. Felsefe akımları içinde hem teorisel açıdan hem de pratikte estetiğe en çok katkıda bulunan akım varoluşçuluk olmuştur ve aslında bu felsefik katkı çoğunlukla estetik anlatımla gerçekleşmiştir. Örneğin her ne kadar Albert  Camus kendini varoluşçu olarak tanımlamasa da  en önemli felsefi sınıflandırıcılar, Camus’nün en önemli romanları olan Yabancı, Veba ve Mutlu Ölüm’ü varoluşçu eserler olarak tanımlamışlardır. Camus’nün en önemli denemesi Sisifos Söylemi, hayatın anlamsızlığı ve gereksizliğinin intiharı gerekli kılıp kılmadığını inceler. Bilindiği gibi Camus buna olumsuz yanıt vermiş ve bu farkındalığın buna karşı bir direniş olması gerektiğini ve yarattıklarımızla hem bu absürtlüğü kabul edip hem de bundan bir anlam yaratmamız gerektiğini savunmuştur.

Aynı temayı Jean Paul Sartre’nin ünlü romanı, Bulantı’da görebiliriz. Varlığa duyulan tiksinme, adaletsiz bir dünyada anlam arayışı kabullenme ve hatta anlam arayışına sorumlulukla ve özgürce kendini adayışla son bulur. Konuyu daha metafiziksel ve mitolojik bir çerçevede ele almak gerekirse, Sinekler oyunu, babasının ölümünün intikamını onun katilleri olan anneleri Clytemnestra ve onun kocasından almak isteyen Orestes ve Electra’nın hikayesini içerir. Burda Sartre, Orestes ve Electra’yı Zeus’la ve Furies’lerle karşı karşıya getirip insanlar özgür oldukları zaman Tanrılar tarafından dokunulamazlar ama özgürlükle beraber gelen sorumluluğu kabul edemeyerek kendi suçlarını kendileri yaratırlar demek istemiştir. Son olarak, özgürlük ve sorumluluk konusunun detaylarını diğer kişilerle ilişkilerinde görebiliriz ve bu konu, Sartre’nın ünlü oyunu “Çıkış Yok” da, bir grup bireyin bir arada olmayı sevmedikleri ve diğerlerinin zayıflıklarını inceden inceye gözlemleyen insanlarla dolu kaçılması mümkün olmayan bir cehennemde olduklarını farketmeleri üzerine kuruludur. (daha&helliip;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İyiKötüFilm Hakkında
İyiKötüFilm Röportajlar
İyiKötüFilm Bağlantılar
Extreme Haribo Giallo For Dummies Immoral Tales Kahramanlar Sinemada Korkucu Once upon in a time in Western Öteki Sinema Sinematik Ters Ninja

İyiKötüFilm Feeds


İyiKötüFilm
yeni