iyiköfüfilm

16
Tem
2012

Dead End (2003)

Korku Filmleri kategorilerinde yayınlandı.

Halihazırda tam patlayamamış ama başarılı şekilde kült hale gelebilecek, oyunu çıksa da oynasak dediğim “Dead End”, klişenin kilişesini yapan bir yol filmi. Tez şekilde araya girilen nefis trackleri olaya bodoslama dalan yapım, Jean-Baptiste Andrea ile Fabrice Canepa nın elinden çıkma. Bu janradan çıkıp ta ilginç olmayan yol filmleri ise sık görülmeyen bir durum. Sona girilen twistler ya da kaçma kovalama sırasının değişmesine aşina olduğumuz şu zamanlarda ilginç hale getirebilecek diğer şey korku türüyle masalsılığı birleştirip ters köşeye yatırmaya kasmamak. Oynanan oyun hep aynı.”Ömrün bitip yolun bitmemesi” durumuyla ilgili klişeye girmek istememekle beraber tam da bu film için geçerli olan durumun bu olması filmin önemli noktası. 

Filmin yönetmenliğini yapan Andrea(ayrıca 2006 yapımı işi olan Big Nothing in yönetmeni) ve Canepa, filmi yapma amaçlarını herhangi bir şeye saygı duruşu olayından bsğımsız şekilde veya “şöyle de yapsak daha ne kadar çöpe yaklaşabiliriz?” düşüncesinden çok “Asla sokağı terk etme!” argümanlarından yola çıktıklarını samimiyetle dile getirmişler. Bu iki kafadarın olaya başlama hikayeleri de bu paralellikte ilerlemiş aslında. 

Araba sahnesiyle olaya, diğer yol filmleri bodoslamasını kullanan yapımın ilk işi, hızlıca  karakterleri tanımamıza yardımcı olduktan sonra kafamıza önyargılarımızı yerleştirmek oluyor. Malumunuz, bilinen diğer örneklerde süregelen “arabaya asla bir yabancı alma!” ünlemi, hikaye ilerlerken bas bas kafamızda yankılanmasına rağmen “herhalde bir bildikleri var” diyip suspus izlemeye devam etmekle aslında klişenin klişesini yaptıklarını anlamak için filmin yarısını geçmiş olmanız gerekiyor. (daha&helliip;)


3
Mar
2012

Nude on the Moon (1961)

İstismar Filmleri kategorilerinde yayınlandı.

Nude on the Moon, yönetmenliği ve senaristliği Doris Wishman ve Raymond Phelan’a ait 1961 yapımı bir sexploitation filmi. Yapımı 1960 yılında tamamlanan filmin başrollerinde ise Marietta, William Mayer, Lester Brown, Pat Reilly ve Ira Magee yer alıyor.

Amerikalı yönetmen Doris Wishman, 60 ve 70’ler boyunca birçok Amerikan seksploitation filmine imza atmış bir isim. Ayrıca kendisi “dişi Ed Wood” olarak da tanınıyor. Wishman sinema tarihinin en üretken kadın yönetmenlerinden bir tanesi. Nude on the Moon filminin yapımcılığı da kendisine ait. Kariyerinin ilk dönemleri olan 60-65 yılları arasında çektiği nudist filmlerle, 65-70 arasında ise seksploitation filmleriyle adından söz ettiren yönetmen Wishman, Nude on the Moon filminde O.O.Miller takma adıyla biliniyor.

Aynı zamanda Moon Dolls adıyla da bilinen film, Wishman’ın yapımcılığı ve yönetmenliğini yaptığı sekiz nudist filmden ikincisi. Özellikle 1950’li yılların sonu ve 60’ların başı boyunca sıkça karşılaştığımız ve Nudist camp olarak da adlandırılan tür, exploitation türünün bir alt türü. Nude on the Moon, türün filmlerinden farklı konusuyla ayrışıyor. Wishman, Ay’da yaşayan çıplak bir toplumun hikayesiyle farklı bir bakış açısı getiriyor filme.

Dr.Huntley (Lester Brown) ve Profesör Nichols (William Mayer) aya gönderecekleri bir roket üzerinde çalışmaktadırlar ve çalışma başarıyla tamamlanır. Ay’a ulaştıklarında, çorak bir araziyle karşılaşmayı beklerken bunun tam tersine adeta bir cennet bahçesiyle karşılaşırlar. (daha&helliip;)


2
Oca
2012

Karaoke Terror (2003)

Korku Filmleri kategorilerinde yayınlandı.

Karaoke Terror, Japon sinemasının sosyolojik eleştiri yapan filmlerinden biri. Aynı zamanda herkese göre olmayan ağır bir kara mizah ile yoğrulmuş. Yalnız filmin adına veya IMDB’de korku türü altında listelenmiş olmasına bakarsanız aradığınızı bulamamanız mümkün. Filmin uyarlandığı  Showa kayo daizenshu adlı kitabın yazarı Ryû Murakami aslında bildik bir isim. Daha önce Takashi Miike’nin yönettiği bir film olan Audition da yazarın romanından uyarlanmış. Tabii bu  filmde Takashi Miike’nin hastalıklı zihninin etkisi de büyük olduğundan Karaoke Terror, Audition ile kıyaslanamayacak bir film. Durağanlık açısından Audition ile benzeşse de Audition kadar boğucu ve rahatsız edici de değil.

Film, iki grubun çatışmasını anlatıyor. Gruplardan biri yirmili yaşlarda, nasıl arkadaş olduklarını bile hatırlamayan ve hepsi de testosteron yüklü gençlerden oluşuyor. Diğer grup ise orta yaşlarda, eşlerinden boşanmış olan ve hepsinin de ismi Midori olan bir grup kadından ibaret. Bu iki grubun tek ortak özelliği Showa döneminin şarkılarına ilgi duymaları. Zaten filmin uyarlandığı kitabın ismi Showa Şarkıları Koleksiyonu gibi bir anlama geliyor. Parçalara bölünmüş olan filmin her bölümüne bir şarkı ismi verilmiş ve her bölümde de bölüme ismini veren şarkı söyleniyor. Filmin müzikal yapısını oluşturan olay bu.

(daha&helliip;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İyiKötüFilm Hakkında
İyiKötüFilm Röportajlar
İyiKötüFilm Bağlantılar
Extreme Haribo Giallo For Dummies Immoral Tales Kahramanlar Sinemada Korkucu Once upon in a time in Western Öteki Sinema Sinematik Ters Ninja

İyiKötüFilm Feeds


İyiKötüFilm
yeni