iyiköfüfilm

30
Nis
2012

Slasher Spoofs

Kavram-Kuram-Fenomen kategorilerinde yayınlandı.

Korku filmi parodileri yeni bir şey sayılmaz, bir Abbot ve Costello filmi (örnek olarak Hold That Ghost,1941) izlemiş olan herhangi birinin size söyleyeceği gibi. Birçok film – 1930ların “eski karanlık ev” gerilimleri de dahil olmak üzere – korku ile mizahı dengelemişti. Ancak modern slasher parodilerinin modeli, Psycho’nun gösterime girişinden sonra belirlendi. Filmdeki duş sahnesi o kadar ikonik hale geldi ki sayısını bilmediğimiz kadar çok filmde parodisi yapıldı.

Halloween ve Friday the 13th filmlerinin gösterime girişiyle, 1980lerin başında bu alt türün yeni parodileri de ortaya çıkmaya başladı. Tabi ki, popüler bir türün parodisi yapılmaya başlandığında bu genellikle bir devrin sona erişinin göstergesidir ve bu 1980lerdeki slasher patlaması için gerçekten de doğruydu. Benzer filmlerde acımasızca yorumlanmışken ve izleyenleri güldürmek amacıyla taklit edilmişken nasıl olabilirdi de seyirciler senaryo hilelerinden ve iyi giydirilmiş klişelerden korkmaya devam edebilirlerdi? Bu durum dönemsel olarak lehine sonuçlar da göstererek slasher türünün popülaritesinin bir kanıtı olmuştur. (daha&helliip;)


9
Eki
2011

Bir Türün Doğuşu: Slasher

Kavram-Kuram-Fenomen kategorilerinde yayınlandı.

Slasher alt türü genellikle bir seri katilin insanları vahşi şekilde öldürmesini anlatan filmlerin girdiği kategoridir. Katiller genellikle bıçak, ustura, balta gibi kesici aletler kullanır. Genellikle çoğu korku filmi bu tarz bir konuya sahip olsa da slasher türünü diğer türlerden ayıran kendine ait karakteristik özellikleri vardır. Türdeki filmler çok keskin olmasa da iki kola ayrılır; katilin kimliğinin belli olduğu filmler ve katilin kimliğinin belli olmadığı filmler. Kim olduğunu bildiğimiz filmlerde katiller bazen maske taksa da insanları öldürür, kimin yaptığını biliriz. Katilin belli olmadığı filmlerde ise katil ya maske takar ya da kamera ve ışık oyunlarıyla yüzü görünmez, kim olduğu anlaşılamaz. Bu filmler genelde polisiye yapı üzerine kurulur, filmde bir dedektif olmasa da izleyici kendini dedektif yerine koyup katilin kim olduğu hakkında tahminler yürütür ve film sürpriz bir son ile biter.

Genellikle modern ve post-modern örnekleriyle pek fazla alakası olmasa da ilk slasher örneği olarak Alfred Hitchcock’un yönettiği 1960 yapımı Psycho gösterilir. Fakat Psycho’dan aylar önce izleyiciyle buluşan Peeping Tom bilinen ilk slasher filmidir. Film, kurbanı olan kadınları öldürürken bir yandan da kameraya çeken psikopat bir katili anlatmaktadır. Psycho’nun bütçesinin çeyreği kadar bir para ile çekilmiş olan Peeping Tom gösterime girdiğinde büyük tepkiler almıştır. (daha&helliip;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İyiKötüFilm Hakkında
İyiKötüFilm Röportajlar
İyiKötüFilm Bağlantılar
Extreme Haribo Giallo For Dummies Immoral Tales Kahramanlar Sinemada Korkucu Once upon in a time in Western Öteki Sinema Sinematik Ters Ninja

İyiKötüFilm Feeds


İyiKötüFilm
yeni