iyiköfüfilm

29
Ağu
2013

Madman (1982)

Korku Filmleri kategorilerinde yayınlandı.

madman80’li yılların başında slasher filmlerinin popüler lokasyonu, göl kenarındaki kamp mekanlarıydı. Bu klişenin sürekli tekrarlanması türün fanları için küçük bir sorun olsa da lokasyonu başarıyla kullanan Friday the 13th ve The Burning gibi filmler de yok değil. The Burning’de olduğu gibi Madman filminde de senaryo oldukça basit. Kamp ateşi etrafında anlatılan korkunç bir hikaye ve sonrasında yaşananlar…

Madman’de bir slasherda olması gereken tüm unsurlar mevcut. Basit bir hikaye, cinsel olarak aktif bir gençlik grubu, vahşi ölüm sahneleri… Film her ne kadar çekildiği dönemde çok popüler olamamış, Paramount ya da Warner Bros.’un desteklediği yapımlar gibi büyük sinema salonlarında değil, çoğunlukla drive-in sinemalarında gösterilmiş olsa da zamanla kulaktan kulağa yayılarak, videonun da etkisiyle birçok kişiye ulaşmış ve türünün en iyi örneklerinden birisi olarak kabul görmüştür.  

Senaristliği ve yönetmenliği Joe Giannone’ye ait Amerikan yapımı Madman’in başrollerinde Gaylen Ross ve Tony Fish yer alıyor. Gaylen Ross’u George Romero’nun 1978 yapımı filmi Dawn of the Dead’den hatırlamak mümkün. Film aynı zamanda Madman Marz ve The Legend Lives isimleriyle de biliniyor. Türün filmlerinde sıkça karşılaştığımız korkunç bir hikayenin anlatıldığı, ateşin etrafında oturan gençlerden oluşan tipik bir sahneyle açılan filmde, gençlerden Max arkadaşlarına Madman Marz’ın gerçek hikayesini anlatır. (daha&helliip;)


Grindhouse filmleri içerik, oyunculuk ve daha bir çok yönden izleyiciler için enteresan olmalarının yanında bir de haklarında çok fazla bilinmeyen kimi gerçekler var. Bunlardan bazıları yapım sırasında bazıları da yapımdan ve gösterimden sonra ortaya çıkmış. İşte bunlar arasından seçtiklerim : (daha&helliip;)


4
May
2012

Final Girl Klişesi

Kavram-Kuram-Fenomen kategorilerinde yayınlandı.

Laurie Strode utangaç bir kızdan Halloween’daki becerikli bir kahramana dönüştüğünden beri, slasher filmlerinde yalnız kadının hayatta kalan son ve tek kişi olması bir klişe haline gelmiştir. Tabi bazı durumlarda bu Final Girl (son kız) klişesi çok nadir de olsa yerini Final Boy karakterine de bırakmıştır.

Halloween da dahil olmak üzere Friday the 13th, A Nightmare on Elm Street, Scream, Final Destination, The Texas Chain Saw Massacre (ve remake filmi), I Know What You Did Last Summer, Hellraiser, Alien, The Strangers, The Ring, The Grudge, Terror Train, Event Horizon ve Resident Evil gibi ilk akla gelen korku filmlerinde kullanılan bu klişe, terim olarak ilk defa Carol J.Clover’ın 1992 yılında yazdığı “Men, Women, and Chainsaws: Gender in the Modern Horror Film” adlı kitabında yer aldı. (daha&helliip;)


30
Nis
2012

Slasher Spoofs

Kavram-Kuram-Fenomen kategorilerinde yayınlandı.

Korku filmi parodileri yeni bir şey sayılmaz, bir Abbot ve Costello filmi (örnek olarak Hold That Ghost,1941) izlemiş olan herhangi birinin size söyleyeceği gibi. Birçok film – 1930ların “eski karanlık ev” gerilimleri de dahil olmak üzere – korku ile mizahı dengelemişti. Ancak modern slasher parodilerinin modeli, Psycho’nun gösterime girişinden sonra belirlendi. Filmdeki duş sahnesi o kadar ikonik hale geldi ki sayısını bilmediğimiz kadar çok filmde parodisi yapıldı.

Halloween ve Friday the 13th filmlerinin gösterime girişiyle, 1980lerin başında bu alt türün yeni parodileri de ortaya çıkmaya başladı. Tabi ki, popüler bir türün parodisi yapılmaya başlandığında bu genellikle bir devrin sona erişinin göstergesidir ve bu 1980lerdeki slasher patlaması için gerçekten de doğruydu. Benzer filmlerde acımasızca yorumlanmışken ve izleyenleri güldürmek amacıyla taklit edilmişken nasıl olabilirdi de seyirciler senaryo hilelerinden ve iyi giydirilmiş klişelerden korkmaya devam edebilirlerdi? Bu durum dönemsel olarak lehine sonuçlar da göstererek slasher türünün popülaritesinin bir kanıtı olmuştur. (daha&helliip;)


27
Nis
2012

“Korku” Nedir?

Kavram-Kuram-Fenomen kategorilerinde yayınlandı.


Dracula (1931) 

Macar oyuncu Bela Lugosi popüler kültürün en ünlü canavarını başarıyla canlandırmıştı.

Korku gerçekliktir. Tasavvurdur. Önünüzde bıçağını kaldırmış bir şekilde bekleyen katille yüzleşmeniz gerektiği gerçeğidir. Yerdeki ölü eşinizdir. Aynadan sarkan et parçasıdır ve ileriden bir kamyonun hızla geldiğini gördüğünüz sokağa topunun peşinden fırlayan çocuktur. Kulağınızın içinden çıkan böcektir. Güç sahibi Nazi’lerdir.

“Korku” ve “dehşet” arasındaki fark nedir? Korku sonradan gelendir. Dehşet ise şüphedir, endişedir. Korkunç bir şey olacağına dair endişelenirsiniz. “O ses neydi?”, “Bebeğim nerede?”, “Erkek arkadaşım?”, “Bu kaşıntı da neyin nesi?”, “Peki ya bu şişkinlik?” Bütün bunlar sizi korkutur. Panik başlar, dehşete düşersiniz. Dehşet kapının arkasındaki şeydir, acının vaadidir. Korku ise düşündüğünüzün gerçeğe dönüşmesidir. Vaadin yerine getirilmesidir.

Sanat ve eğlence olarak korku en başından beri vardı. Aslanların, kaplanların ve ayıların görüldüğü mağara resimlerinden beri. İsa’nın son günleri bir korku hikayesi değil de nedir? Bir kıyım, adaletsizlik, vahşet ve öbür dünya hikayesi değil de nedir? İncil, Kuran, eski Çin ve Japon yazıtları; hepsinde korkutucu ve ruhsal faktörler bulunmaktadır. İnsanoğlunun acı verici sonları ve en kötü korkuları açıkça anlatılmaktadır. Hepsi de son derece gerçek ve kaçınılmaz olan sonumuzun köşe başında bizi beklediğini hatırlatmaktadır. (daha&helliip;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İyiKötüFilm Hakkında
İyiKötüFilm Röportajlar
İyiKötüFilm Bağlantılar
Extreme Haribo Giallo For Dummies Immoral Tales Kahramanlar Sinemada Korkucu Once upon in a time in Western Öteki Sinema Sinematik Ters Ninja

İyiKötüFilm Feeds


İyiKötüFilm
yeni