iyiköfüfilm

6
Oca
2011

Bruceploitation

Dövüş Filmleri Kavram-Kuram-Fenomen kategorilerinde yayınlandı.

Bruceploitation Filmleri: Bruce Lee’nin 1973 yılında zamansız ölümünden sonra ortaya çıkmış bir İstismar sineması alt türüdür. Bruce Lee filmleriyle parlayan Hong-Kong aksiyon sineması Enter the Dragon filminin dünya çapında iyi gişe yapmasından da etkilenerek Bruce Lee’ye benzer sahne adlarıyla (Bruce Li, Bruce Le gibi) birçok kung-fu ustası oyuncuyu piyasaya sürer.

Bruce Lee kuşkusuz istismar sinemasının en büyük ikonlarından biri. Lee’nin ölümünden sonra Asya’daki bazı film şirketleri Enter the Dragon ve Fist of Fury filmlerinin devamı niteliğinde filmler çekip Bruce Lee klonlarını bu filmlerle ilk kez izleyici karşısına çıkardı. Hatta 70’lerin ortalarında çekilen birçok kung-fu filminde Bruce Lee oynamadığı halde bir pazarlama taktiği olarak Bruce Lee oynuyormuş gibi reklamı yapıldı.

Bu dönem çekilen filmleri üç türde ele almak mümkün. Bunlardan ilki Bruce Lee hayattayken oynamış olduğu filmlerin devamı niteliğindeki filmler; Re-enter the Dragon, Enter Two Dragons, Return of Bruce, Enter Another Dragon, Return of the Fists of Fury ve Enter the Game of Death gibi. Diğeri ise Bruce Lee’nin bir efsane olduğunu anlatan ve onun biyogrofisi niteliğindeki Bruceploitation filmlerdi. (daha&helliip;)


24
Nis
2010

Hong Kong Aksiyon Sineması

Kavram-Kuram-Fenomen kategorilerinde yayınlandı.

Hong Kong aksiyon sineması, Hong Kong film endüstrisinin dünya çapındaki ününün temel kaynağıdır. Hollywood, Çin öykülemesi ve estetik birtakım geleneksel akımları harmanlayarak kültürlerarası yüksek albenisi olan bambaşka bir kültürel farklılık yaratır. Son yıllarda, Amerikan ve Avrupa yapımı aksiyon filmlerinin Hong Kong film türlerinden büyük ölçüde etkilenmesiyle birlikte bu akım bir bakıma tersine dönmüştür de denilebilir.

İlk Hong Kong aksiyon filmleri, mistisizm ve eskrime ağırlık veren wuxia türünü benimsemişlerdi. Ancak bu eğilim 1930’larda politik nedenlerden ötürü durmuştur. Yerini, halk kahramanı Wong Fei Hung ile özleşmiş ve izleyenlere dünyadan gerçekçi kesitler sunan silahsız Kung fu’ ya bırakmıştır. Shaw Brothers film stüdyosunun herkesçe bilinir kılan daha cesur Kung fu filmlerinin doğuşunun hemen ardından, savaş sonrası kültürel çalkantılar fazlaca akrobatik şiddet içeren ikinci bir Wuxia dalgasının yaşanmasına neden olmuştur. 1970’ler ise uluslar arası star Bruce Lee’nin yükselişi ve ani ölümüne tanıklık etmiştir. Aynı başarıyı, 1980’lerde Jackie Chan yakalamıştır. Komedi, tehlikeli sıçrayışlar ve aksiyon filmlerinde modern kent yaşamının konu edilmesi onun sayesinde popülerlik kazanmıştır. Ve tabi bir de kendine özgü Wushu yetenekleriyle tüm Batı ve Doğu’yu kendine hayran bırakan Jet Li’den bahsetmeden olmaz. Tsui Hark ve John Woo gibi yaratıcı yönetmenler ve yapımcıların da farklı türleri (örneğin; silahların kullanıldığı filmler, üçlemeler ve doğaüstü temaları) sinemaya kazandırdıklarını vurgulamak gerekir. 1990’larda Hollywood’un önde gelen karakterlerinin çıkışı ile film endüstrisinin ani çöküşü aynı zamana denk gelmektedir. (daha&helliip;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İyiKötüFilm Hakkında
İyiKötüFilm Röportajlar
İyiKötüFilm Bağlantılar
Extreme Haribo Giallo For Dummies Immoral Tales Kahramanlar Sinemada Korkucu Once upon in a time in Western Öteki Sinema Sinematik Ters Ninja

İyiKötüFilm Feeds


İyiKötüFilm
yeni