Art house, sürrealizm, home video, animasyon ve şiir…
Daddy, yönetmenliğini ressam ve heykeltraş olan Niki de Saint Phalle ve Peter Whitehead’ın yaptığı deneysel, Freudyen bir film.
1930 yılında doğan Niki de Saint Phalle 1933 yılında banker olan babasının büyük buhran sonucu işlerinin bozulması nedeniyle Amerika’ya göç ederler. Burada eğitimine devam eden Niki 18 yaşına geldiğinde modellik kariyerine başlar. 1949 yılında Life dergisinin kapak güzeli olur ardından üç yıl sonra Fransız Vogue dergisinde yer alır. 18 yaşında çocukluktan beri tanıdığı Harry Mathews ile evlenir. Burjuva ailesinin muhafazakar değerlerini ve kadına yüklenen domestik rolleri reddeder. Resim yapmaya başlar, Barcelona seyahati sırasında eserleriyle tanıştığı Gaudi’den çok etkilenir. Sıradan olmayan malzeme ve form seçimleriyle bu etki sanat yaşamında kendini gösterir.
Filmin yönetmenlerinden biri olan Niki de Saint Phalle ayrıca filmin senaristi ve başrol oyuncusu. Zaten film de kendisinin yaşadığı olaylardan esinleniyor. Filmin diğer yönetmeni Peter Whitehead ise 60’lı yıllarda reklam filmleri, Pink Floyd ve The Rolling Stones gibi gruplara müzik videoları çekmiş bir isim. Saint Phalle ile yollarının kesişmesi ise Whitehead’ın kendisiyle ve işleriyle ilgili bir biyografi çalışması yapmak istemesi ile başlıyor. Fakat Saint Phalle klasik bir biyografi yerine genç bir kızken babası tarafından cinsel istismara uğramasının anlatıldığı bir hikaye sunuyor.
Daddy aslında Niki’nin babasına yazdığı samimi olduğu kadar utanç verici, ensest ve sadomazoşist bir aşk mektubu gibi. Whitehead ilk olarak Niki ve onun sanat eserleri ile ilgili bir belgesel oluşturmak isterken o dönem için oldukça tuhaf ve gülünç bir işe imza attığı için olumsuz tepkiler almış. Fakat günümüzde film pek çok modern sanat gösterisinin değişmez filmlerinden biri haline gelmiştir.
Filmde gördüğümüz anlam verilemeyen tuhaf şeyler örneğin; tabuttaki penis heykeli, kan dolu kovalar, çıplak kurbanlar, tuhaf kostüm ve makyajlar burjuva ahlaki değerleriyle alay eder nitelikte.
Filmin ilk yarısında Niki bize yaşadığı cinsel istismarı kameraya konuşarak bize anlatıyor. İkinci yarıda ise babasına yaptığı sadomazoşist işkenceyi izliyoruz.
Tolga Demirtaş (tolga@iyikotufilm.com)
- Etiketler: Alberto Cavallone Bedtime Story childhood trauma Clarice Mary Daddy dominatrix Drawing Father Daughter Relationship Female Nudity Freudyen bir film Freudyen film Harry Mathews Independent Film Mansion memory Mia Martin Niki De Saint Phalle Nudity Peter Whitehead phallus Pink Floyd Rainer Diez Revenge Sculpture The Rolling Stones tied to chair Vogue
Yorumunuz: