Nathan Juran’ın yönetmenliğini yaptığı 20 Million Miles to Earth (1957) adlı korku-bilimkurgu filminin kadrosunda William Hopper (Albay Robert Calder), Joan Taylor (Marisa Leonardo), Frank Puglia (Doktor Leonardo), Bart Braverman (Pepe) gibi isimler yer alıyor.
İnsaonoğlunun gezegenler arası ilk seyahati Venüs’e olmuştur. Dönüş yolculuğunda gemiye bir meteor çarpar ve Akdeniz’e düşer. Keşif gezisi komutanı Albay Robert Cadler hariç bütün mürettebat ölmüştür.Güney Sicilya’da bir köy olan Gerra’da balıkçılık yapan İtalyan halk, gemiyi bulur ve Albay’ı kurtarırlar. Zoolog olan Doktor Leonardo’nun tıp fakültesi son sınıf öğrecisi olan Marisa Leonardo, Albay’ın tedavisini yapar.
Mürettebatın keşif sırasında bulup dünyaya getirdikleri gezegendeki doğmamamış hayvanlardan birinin numunesi olan mühürlenmiş özel bir metal konteynırda sakladıkları uzaylı canavar kayıptır. Kaza sırasında kıyaya vuran bu numuneyi bulan kovboy meraklısı küçük Pepe, bir şapka alabileceği parayı denkleştirebilmek için Doktor Leonardo’ya bu numuneyi satar. Doktor, hayatı boyunca hiç karşılaşmadığı bu şeyi incelemek için Roma’ya doğru yola çıkar. Ama bu numune çok hızlı büyümektedir ve büyüdükçe kontrolü zorlaşır. Amerikan askerleri bu yaratığı yakalayıp Roma’daki bir hayvanat bahçesine incelemek üzere götürseler de işler ters gider.
20 Million Miles to Earth’teki yaratığı, usta özel efekt sanatçısı Ray Harryhausen, stop-motion tekniğini kullanarak yapmıştır. Filmdeki yaratık, İtalya’ya korku salsa da, aslında kötü bir niyeti yoktur. Çünkü sadece birisi ona zarar vermeye çalıştığı zaman saldırır. Kendisinin besin kaynağı sülfürdür ve etçil değildir. Venüsteki birtakım minarelleri bulup insanlığa faydalı olabilmek için bilimadamları yaratık üstünde araştırma yaparken, o da boş durmayıp sürekli boy atmaktadır. Bunun sebebi de Venüs ile Dünya’nın atmosferinin aynı olmamasıdır. Filmin güzel tarafı da bu; çoğu belirsiz noktanın bir şekilde bir yerlere bağlanmasıdır.
Filmin yönetmeni Nathan Juran’ın 20 Million Miles to Earth filmi haricinde Attack of the 50 Foot Woman (1958) gibi B-filmlere de imza attığını da belirtelim. Ayrıca film renkli çekilmesi düşünülürken bütçe yetersizliğinden dolayı siyah beyaz çekilmiştir. Ama filmin 50. yılı dolayısıyla 2007’de çıkan özel DVD’sinde film renklendirilip bu versiyon da koyulmuştur.
Günümüz görsel efektleriyle karşılaştırmak mümkün olmasa da özellikle yaratığın tasarımının iyi yapıldığını da söylemek gerekir. Ayrıca filmin final sahnesinde Roma’nın tarihi yerlerini bir canavar rehberliğinde izlemek de ayrı bir keyifti.
Müge İbrikçi
Yorumunuz: